Регистрация

Как се махат бенки от слънчево изгаряне

13 Jun 2017   /   nina123   /   Видяна: 3947
Как се махат бенки от слънчево изгаряне

Народни методи за премахване на бенки и тъмни петна след печене на слънце.

Идва сезонът на плажове, басейни, морета и продължително излагане на оголената плът на най-силното в годината слънце. За кожата то може да е нежно и ласкаво, но същевременно безпощадно и деструктивно, когато се отнесем неразумно към жарките му лъчи. Всеки тип кожа се характеризира със собствена индивидуалност – на някои хора им е нужно да заспят на плажа за доста дълго време, за да успеят да си докарат изгаряния. Други пък усещат дискомфорта дори през тениска и добре намазано със слънцезащитен крем тяло.

Като последствие от слънчевото изгаряне понякога се появяват бенки. Обикновено това са няколко по-тъмни петна с доста неправилни форми за разлика от събратята си, наследени по рождение. Причината за тяхното образуване е, че по време на изпичането на кожата, въздействието на ултравиолетовите лъчи предизвиква ускорено производство на меланин. Това е кожен пигмент с тъмен цвят, който се натрупва на най-изгорелите места от тялото. Ако се чудите дали бенките от изгаряне се заличават с времето – отговорът е НЕ, ако не се вземат бързи и адекватни мерки, обясняват експерти от сайта lechenie.bg

Бенките от слънчево изгаряне могат да означават петно на индивидалност, да се приемат като естествен аксесоар или спомен от най-хубавото лято в живота. Тогава човек не бърза да си ги маха. Но помнете, че това меланиново петно може да се уголеми при следващо прекаляване с престоя на слънце и от малка точица да се превърне в неугледен белег. Затова е по-добре да се действа своевременно – т.е. от момента, в който забележите, че петънцата са нашарили кожата ви.

Ако не желаете да посещавате спорните откъм полезност процедури по горене на бенки, има и народни хитрини за премахване на петна от кожата с подръчни средства от хладилника и долапа. lechenie.bg споделя пет от тях, които са с различна продължителност и сходна методика на прилагане.

1. Тампониране с оцетна есенция. Не се бъркайте – има разлика между оцет и оцетна есенция и обикновеният кисел овкусител за салати няма да свърши работа. Оцетната есенция представлява изкуствено създаден разтвор на оцетната киселина и е няколко пъти по-силен от оцета. Продава се при подправките и овкусителите в магазина, но НЕ се препоръчва за кулинарна употреба от лаици. В случая ни трябва за друго, така че можете да си вземете една малка разфасовка и да използвате течността за обтривка на бенките от изгаряне. Напоявайте памучен тампон и обтривайте в продължение на минута бенките всяка сутрин и вечер в продължение на 4 седмици.

2. Чеснова паста с лимонов сок – ефективно, бързо, но смрадливо. Ако 4 седмици ви се виждат твърде дълъг период има и друг начин. Смачкайте на паста скилидка чесън и я смесете с 1 ч.л. лимонов сок. Намажете този домашен крем върху лепенка и сложете да действа върху бенката за 10 минути. После махнете но не отмивайте. Само за седмица ще отчетете резултатите, но миризмата, която ще се носи от вас, трудно ще се прикрие с парфюми.

3. Компрес със сок от черна ряпа – експресно помага, но трудно се намира когато ни трябва. Тук периодът на „лечение“ е отново седем дни, но слънчевите изгаряния се случват през лятото, а да си намерите черна ряпа в този сезон е доста мъчно. Все пак ако успеете да се докопаете до кореноплодния зеленчук, рендосайте си парче от него, изстискайте образувалия се сок, напоете с него памуче и залепете на бенката за 10-тина минути. Правете го всеки ден в продължение на седмица.

4. Чести обтривки с лучен сок. Ето го и другото смрадливо предложение. Малцина се спират на този вариант, защото всеки ден трябва да си цедите пресен лучен сок, да разделяте на две равни дози и да мажете с него бенките сутрин и вечер. Предимството на този метод е, че могат да се третират големи изгорели места. Недостатъците са, че се прави по два пъти на ден, мирише и изисква около 2 седмици, за да бъде напълно ефективен.

5. Мазане с камфорово масло. Ако сте от хората, които харесват този специфичен аромат, ще се чувствате освежени след процедурата. Просто напоете памук или тампон и намажете бенките. Можете дори да мажете цялата кожа, защото продуктът е благодат за всяка клетка на епидермиса. Мирише силно, но изветрява бързо, така че не се притеснявайте. За да има ефект мажете по 2-3 пъти на ден в продължение на 4 седмици. Става бавно, но ще получите бонус – изглаждане на цялата кожа. Не прилагайте този метод ако сте с много суха кожа.

Петте бабини начина за премахваме на бенки са доказано ефективни, но изискват постоянство. Най-важното условие да постигнете резултати обаче е да не излагате третираните зони на пряка слънчева светлина. Ако го направите, ще развалите магията, а и рискувате да увеличите размера на новополученото си меланиново петънце.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Подгответе кожата за горещото слънце с храна

Ястия с пресни моркови, полезни мазнини и кисело мляко помагат на кожата да понесе жарките слънчеви лъчи. виж още »

Бабешките методи при изгаряне по време на готвене

Ако се изгорите в кухнята, потърсете си безсолна мазнина, хладка вода и сурови картофи. виж още »

Мляко, мед, сода и ракия борят слънчеви изгаряния

Заложете на природни продукти в борбата с ефекта на жаркото слънце върху кожата. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта