Регистрация

Петте най-скъпи храни в света

16 Aug 2013   /   nina123   /   Видяна: 5490
Петте най-скъпи храни в света

Белите трюфели, магарешкото сирене, шафранът и японският пъпеш карат и милионерите да се почувстват бедни.

Неравенството между хората е тема на обсъждане, завист и мечти още от появата на човечеството. И докато в миналото силата е била определяща за важността на личността в йерархията и обществения строй, днес живеем във високоматериалистична епоха, където пирамидата на потребностите на Маслоу си е поставила коледна звезда на върха – парите. За едни те са символ на оцеляване, а за други просто средство да покажат степента си на влияние. Трети пък се чувстват богати заради усещането за вътрешен мир, хармония и равновесие със света, затова ние от kulinarno.bg ви предлагаме да ви заведем на хранителен излет покрай чинийте на богаташите, като призоваваме техните хранителни навици да не бъдат приемани със завист и себеотчаяние, а просто с любопитство и идея за обогатяване на кулинарния кръгозор. Затова днес ще ви представим петте най-скъпи храни в света, като ви напомим, че на Земята живеят множество щастливи хора, които не са ги опитвали.

Сръбският тенисист Новак Джокович си подари за Коледа фермата, произвеждаща най-скъпото сирене в света - Пуле, а именно сръбската фабрика за магарешко сирене в Сремска Митровица. Продукцията на завода надхвърля по цена млечният продукт, който се произвежда от доенето на шведски лосове. Днес тенисистът разполага със стоте най-подходящи магарета от резервата Засавица, чиято бяла майчина течност се превръща в сирене, продавано само по поръчка и струващо по 1000 евро за килограм.

Прословутият пъпеш Юбари, кръстен на японския град, в който се отглежда достига цена от 26 000 долара за бройка. Запознати с вкуса му споделят, че е несравним с никой плод на тази планета, а на хората, които са го опитвали се гледа като на особи с много висок социален статус. В хранителната верига в Страната на изгряващото слънце се появяват все по-често имитации на пъпеша, струващо по около 150 долара, но хората, които имат възможността да сравнят оригинала и репликата твърдят, че копието доста бледо наподобява на истинския Юбари.

Специално обучени прасета откриват една от най-скъпите храни в света – белите трюфели. Тези „златни гъби“ не могат да бъдат култивирани и се намират само в диво състояние в месеците между август и декември в някои части на Италия и Франция. Средностатъстическият бял трюфел тежи около килограм, а цената му е между 8000 и 9000 евро. Най-скъпият представител на луксозния вид е продаден през 2007 г. за рекордните 333 000 долара.

Женската белуга от Каспийско море (вид есетрова риба) на възраст между 60 и 100 години е единственият екземпляр, от който се прави прословутия хайвер „Алмаз“. Той се продава в кутийки от 24-каратово злато на цена от 25 000 долара.

Шафранът е най-скъпата подправка в света, която се произвежда от изсушените цветове на лилавия шафранен минзухар. Наричат го „царя на подправките“ или „злато напрах“, а за един килограм готов продукт, чиято цена достига до 15 000 долара, са нужни около 150 000 минзухара. Те се берат само на ръка, което оскъпява допълнително производствения процес. За да се подправи ястие с него обаче е достатъчна една щипка за около 6 порции, така че храната да придобие специфичния шафранов цвят с деликатен аромат.   

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Картофи Ла Бено – най-скъпите картофи в света

Най-вкусните картофи в света са с естествена соленост от морска вода, имат дъх на цитруси и оставят послевкус от печени ядки.   виж още »

Срамно скъпи японски храни, известни по цял свят

Най-скъпите японски плодове, гъби и месо са търсени по цял свят въпреки срамно високата си цена. Кои са тези хранителни продукти и защо струват толков виж още »

Трюфели за домашна употреба

Как се съхраняват трюфели и готвене с трюфели в домашната кухня.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта