Регистрация

Картофи Ла Бено – най-скъпите картофи в света

14 Sep 2022   /   nina123   /   Видяна: 1857
Картофи Ла Бено – най-скъпите картофи в света

Най-вкусните картофи в света са с естествена соленост от морска вода, имат дъх на цитруси и оставят послевкус от печени ядки.

 

Картофите са приемани дълги години за храна на бедните. С пристигането си от Южна Америка в Европа към края на XV век постепенно се превръщат в основен хранителен продукт из целия свят. Днес познатите грудки от род Кучешко грозде са четвъртата по обем хранителна суровина в света. Въпреки множеството си полезни качества и високото съдържание на витамини и микроелементи, модерните диети ги ограничават заради голямото количество нишесте и въглехидрат в състава им. Отглеждани са като по-евтин заместител на хляба и са обявени за най-комерсиалната гарнитура в световен мащаб. Цената им е ниска и достъпна, а рецептите с тях – безброй много. Момент… ниска цена… не и когато става въпрос за най-скъпите картофи в света – картофи Ла Бено (La Bonnotte).

Домашна рецепта за печени картофи с бира и наденички в йенска тава

Какво представляват картофи Ла бено? Това е крехък висококачествен продукт, чиято цена варира между 1000-1200 лв. за килограм. Картофите са нежни на допир и текстура, изключително сочни и с приятна естествена соленост. Отглеждат се единствено на френския остров Ноар Мотие под особено специални грижи. Въпреки високата си цена, е много трудно да бъдат закупени заради спецификите на добива и транспортирането им. Това е картоф, но се предлага в едни от най-луксозните ресторанти в света, където цената за порция чипс или картофи соте може да достигне до 1000 евро.

Рецепта за домашен печен чипс, хрупкав колкото пържените варианти

Вкусови качества на картофи Ла Бено. Представете си мека и нежна текстура, доста по-ефирна от познатия компир. Вътрешността е пропита с естествено осоляване, тъй като солта от Атлантическия океан се просмуква директно в почвата, където растат картофите. При отхапване се усеща лек лимонов нюанс, който хармонира със сладостта на нишестето. Остава ядков послевкус, наподобяващ леко запечени на сух тиган орехи. Въпреки че се приготвят по традиционните рецепти за картофено пюре, картофена салата, пържени картофи, чипс, картофи соте и месо с картофи, Ла Бено носят изисканост и много вкус на ястията.

Рецепта за домашният ни пържен чипс от пресни картофки с вкус на пилешко

Защо картофи Ла Бено са толкова скъпи? Реколтата от тях е оскъдна, а всяко картофче се вади на ръка в точно определен момент. За гаранция на автентичния им вкус са изградени модерни системи за наторяване с водорасли от Атлантическия океан, които се съдържат и в почвата. Така всяка грудка получава автентични биоторове. Почвата се обработва със специални машини за дренаж, а всякакви химикали в процеса на производство са забранени. Извадените ръчно картофи са много крехки, затова се подреждат в касетки, като всеки картоф има свое индивидуално място. Вкусовите им качества запазват максималния си потенциал само три дни, ето защо транспортирането и готвенето трябва да са бързи. Мият се на ръка със студена вода и се готвят с ципата, която е тънка, нежна и наситена на вкусове.

Рецепта за пържени картофи с чукнати яйца върху тях както ги готвеше прабаба ми

Здравословни качества на картофи Ла Бено. Морските соли, пропити в грудката, са богати на важни за организма минерали, които трудно влизат в менюто от обикновените храни. Съдържанието на нишесте и въглехидрат е значително по-малко от това в обикновените картофи, ето защо Ла Бено могат да бъдат обявени за диетични картофи. Богати са на витамини А, В, С, Е и D, съдържат големи количества йод, фосфор, калий, калций, магнезий, както и протеини. Нямат нужда от допълнително солене и са идеална гарнитура към месо и морски дарове. Стига да има кой да плати високата цена за порция картофи.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Срамно скъпи японски храни, известни по цял свят

Най-скъпите японски плодове, гъби и месо са търсени по цял свят въпреки срамно високата си цена. Кои са тези хранителни продукти и защо струват толков виж още »

5-те най-скъпи дини в света. Защо?

В Източна Азия се отглеждат едни от най-скъпите дини. Тяхната форма и вкусови качества са в основата на високата цена.   виж още »

Петте най-скъпи храни в света

Белите трюфели, магарешкото сирене, шафранът и японският пъпеш карат и милионерите да се почувстват бедни. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта