Регистрация

Пет хранителни трика, които ще ви разсънят

16 May 2017   /   nina123   /   Видяна: 2811
Пет хранителни трика, които ще ви разсънят

Кажете НЕ на топлите напитки сутрин и си хапнете от любимия десерт, за да сте бодри и витални през деня.

Денят се познава по сутринта, гласи народна поговорка, според която, ако станем с дупето нагоре, така ще ни тръгне всичко до залез. Истината е, че има дни, в които дори и да сме покрили нормата си от 8-часов спокоен сън и да сме починали уж качествено, разсънването е трудно, а усещането за виталност клони към нулата. Но задачите предвидени за деня не се интересуват от нашето състояние, а чакат да бъдат свършени, затова е важно бързо да влезем в кондиция. Поставената цел в тези дни изглежда невъзможна. Но има начин, твърдят експерти, които дават пет идеи какво и как да сложим в устата си, за да остане трудното отлепяне от възглавницата в миналото и да зарадваме света с енергичност и позитивизъм.

Според изследователите много важно е какво и как ще сложим в устата си, защото именно от нашето решение за закуска зависи дали ще можем да се трудим и радваме на живота с пълния потенциал, който имаме. Ето пет съвета, които ще ви помогнат да заемете правилна позиция, ако сте станали, както се казва с г..а нагоре.

1. Чаша вода със стайна температура още с изправяне от леглото. Това е трик, който идва от индийската култура. Смята се, че водата отмива негативните енергии, натрупани от съня. Науката казва друго - водата кара организма да премине от състояние на покой в етап на активност. Тя е нежният начин, по който да разсъним не само очите и мозъка, но и цялото тяло. Някои теоретици препоръчват към тези 150-200 мл вода да се добяви и малко прясно изцеден лимонов сок, който особено силно задейства храносмилателната система и подготвя стомаха за предстоящата закуска. Дали с кисела жилка или чиста - водата трябва да бъде изпита. Ако си създадете този навик, няма да съжалявате.

2. Обилната закуска ни вкарва обратно в леглото. Никак не е правилно да станете от постелята си и да се преместите на масата. Мнозина ще опонират с друга народна мъдрост, гласяща: Вечерята дай на врага си, обядът - сподели с приятел, а закуската - изяж сам. Правилно е да се приема, че първото хранене за деня е от особена важност, но е грешно да се смята, че то трябва да е тежко и да комбинира в себе си много от продуктите, които е добре да се изядат през деня. Закуската трябва да е лека, питателна, богата на калории и лесна за преработка. Освен това запомнете - ЗАКУСВА СЕ МИНИМУМ ЧАС СЛЕД СТАВАНЕ ОТ СЪН, а не веднага. Ако приемем прекалено тежка храна докато тялото не е напълно събудено, се появява усещане за сънливост и цялостна мудност, защото вместо организмът да се разсъни качествено, се фокусира върху особено затрудняващото го в този момент разграждане на храната. Тестените изделия НЕ са качествена закуска за разлика от плодовете, киселото мляко, ядките, сиренето и зеленчуците.

Вижте една идея за питателна и здравословна закуска с кисело мляко.

Поглезете се с рохко сварени яйца за закуска.

3. Топлите храни приспиват. Затова децата си лягат с чаша топло мляко или лека гореща зеленчукова супичка. За жалост навиците на много европейци са да изпият чаша горещ чай или кафе след ставане от сън. Температура на храни и напитки по-висока от 40 градуса действа отпускащо на тялото, а на всеки е ясно какво се случва с организъм, който се отпуска още преди да се събудил напълно. Вместо очакваната бодрост, се появява досадният мързел на мудно функционираща нервна система в режим на покой. В този случай народът е казал – мързелът не мори, а мъчи. Нали никой не иска денят да започва с мъка?

4. Ободряващите напитки наистина ободряват, но важното е кога действат правилно. Вече стана ясно, че чаят и кафето не трябва да са с много висока температура. Не трябва също така да се приемат скоро след ставане. Според някои нутриционисти тези напитки, особено погълнати в компанията на мляко, създават киселинна среда в стомаха, която води до усещане за отпадналост и лошо насторение. Затова експертите съветват не да се лишаваме от чай, кафе, какао, дори вредните стимуланти като кола и енергийни напитки, а просто да ги приемаме 40-тина минути след закуска. Тогава ефектът е най-пълен, а негативите – най-малко.

5. Порочният шоколадов сладкиш е една добра идея за закуска. Ако сте свикнали, че в течение на деня ще изядете поне едно парче торта, ще си отчупите блокче-две-три шоколад или ще се насладите на някое висококлорично брауни – то първото за деня хранене е най-подходящия момент да го направите. Шоколадът разсънва, а количеството на повечето сладкиши е прекалено малко, за да доведе до преяждането, за което става дума в точка 2. Захарта в десертите пък е източник на голямо количество бърза енергия, която е необходима, за да стартираме активно деня си. Освен това делничната виталност помага на тези калории да се изразходят, без да се натрупват под формата на килограми в тялото. Затова чистосъвестно можете да посегнете към шоколада и да го обявите за една правилна закуска, въпреки препоръките на диетолозите.

Вижте как се прави домашен шоколадов фъч.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Златни правила за пълноценна закуска

Не яжте веднага щом се събудите и не си позволявайте да преяждате на първо хранене. виж още »

Протеинова закуска убива глада

Хапвайте яйца вместо сладкиши при първото си ядене и апетитът ще си отиде за целия ден. виж още »

Супите – най-полезната и балансирана закуска за деца

Малчуганите ще се заситят и ще поддържат здравословно тегло, ако си хапват течни и кремообразни храни на закуска. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта