Регистрация

Готвене на полезна храна с гъби

18 Jul 2017   /   nina123   /   Видяна: 3990
Готвене на полезна храна с гъби

Как да превърнем гъбите от хранителен продукт в здравословно меню?

Гъбите са вкусна храна, която предлага разнообразие на приготвянето и поднасянето. Те са предпочитани за гарнитури, ордьоври и постни ястия, поради сочността, апетитността и формата си, която ги прави страхотна украса, кошнички за пълнене или похлупачета на блюда. В състава на салати, предястия и основни мицелните парченца придават богатство на вкуса. Включени са и в много модерни диети, тъй като са бедни на мазнини и съдържат фибри, витамини и минерали. Бавната им разградимост от стомашните сокове води до дълготрайно засищане и убива глада за часове наред.

Има голямо значение как ще бъдат приготвени гъбите, сочи ново проучване, публикувано от International Journal of Food Sciences and Nutrition, цитирано от Puls.bg. Според испанските учени, провели тестовете, гъбите могат да бъдат както изключително полезна храна, така и отрова в чиния, дори и да не са от опасните за живота видове. Оказва се, че начинът на готвене на гъбите е от особена важност за техните полезни и диетични качества.

В 100 г гъби се съдържат около 45 калории, под 2 грама растителни мазнини, никакъв холестерол и захари и голямо количество фибри. Суровата гъба е богата на витамините А, К и D, както и на микроелементите фосфор, калий и калций. Какво обаче се случва със сготвения вариант?

1. Варените гъби – оказва се, че след 8-мата минута кипене витамините от тях се отделят в течността, а голяма част от фибрите се разпадат под влияние на температурата. Макар и готвенето във вода или на пара да е прието за едно от най-здравословните и щадящи, тук то иззема много от потенциала на продукта. (Вижте рецепта на kulinarno.bg за гювечета с гъби, доматен сос и сирене)

2. Сотирани и пържени гъби. Рецептите за гъби в масло или сметанов сос са деликатеси в много части на света. Само че принципът – колкото по-вкусно, толкова по-вредно важи с пълна сила и за гъбите. Готвенето им на тиган унищожава до 95% от здравословните им свойства. Така от полезна храна те се превръщат в т.нар. „празен продукт“. (Вижте как kulinarno.bg си приготвя гъби в масло)

3. Гъби на микровълнова фурна – въпреки спорната здравословност на ястията, готвени под влиянието на микровълните, тук в гъбата се увеличават полифенолите и се засилват антиоксидантните свойства. Макар че пак се губят част от фибрите, в гъбите се образуват нови съединения, които са изключително здравословни. (Вижте рецепта на kulinarno.bg за пилешки бутчета по хавайски с гъби и банани в сметанов сос)

4. Печени гъби – и да, и не! Печенето е най-полезният начин да бъде сготвена една гъба, но тя трябва да бъде запечена без мазнина за изключително кратко време. Тогава хем в нея се образуват полезни съединения, хем се запазват фибрите, витамините и минералите. Затова правилният термин за готвенето е – безмаслено жарене. Ако препечете една гъба и тя хване коричка, знайте, че е станала канцерогенна, предупреждават изследователите. (Вижте рецепта на kulinarno.bg за гъбени кошнички със сирене, кашкавал и зеленчуци)

5. Сушени гъби. Ако нарежете гъбите и ги изсушите, а след това ги добавяте в супи и салати, но само накиснати без да преминават през термична обработка, също ще успеете да запазите гамата им от полезности. Може да се окажат една идея по-безвкусни, но ще са доста атрактивна добавка към бобени гозби, зеленчукови супи и предястия. (Вижте млечната супа с гъби на kulinarno.bg)

ПОДОБНИ СТАТИИ

Правила за готвене на пилешки гърди на тиган

Как се готвят сочни пилешки гърди и трикове за сочно и крехко печено пилешко?   виж още »

Пет съвета при избора на печурки

Как да разберем дали печурките в магазина са пресни и вкусни? виж още »

Как да накараме копривата да спре да пари

Шокиране на копривата или стискане с ръкавици ще помогне да бъде изядена без да пари.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта