Регистрация

Разликата между мъжките и женските патладжани

21 Jul 2022   /   nina123   /   Видяна: 2520
Разликата между мъжките и женските патладжани

Как се познава кои патладжани нямат семки и са по-малко горчиви? Какви патладжани да си купуваме от магазина?

 

Патладжаните са любими за едни и нетърпими на вкус и текстура за други. С тях не се рискува, когато се посрещат много хора на трапеза у дома, защото поне един от 10 човека ги ненавижда в чинията си. Но за почитателите си те са сред основните продукти за някои любими храни като кьопоолу, баба гануш, гръцка мусака, имамбаялдъ, пълнени патладжани. От тях се правят вкусни ордьоври и разядки, а добавката им към месни гозби разведрява тежестта на ястието.

Любопитно за патладжаните. Те са от семейството на домата и също като него от ботаническа гледна точка представляват плод. Разбира се, в магазина са позиционирани при зеленчуците, защото в кулинарен аспект са типичен техен представител. Съдържат голямо количество никотинова киселина, заради което се използват като помощно средство при отказване на тютюнопушенето. Не се препоръчват за консумация от деца под 2-годишна възраст и могат да раздразнят по-чувствителния стомах и на възрастните хора.

Каква е разликата между женски и мъжки патладжан? Малко известен факт е, че теоретично патладжаните нямат пол, но готвачите ги делят на мъжки и женски, когато избират най-добрата продукция, с която да реализират рецептите си. Ето как се познават мъжки и женски патладжани – с тази техника ще успеете да купите най-добрите патладжани за домашната си гозба. А след това може да се изненадате, че дори и членовете на домакинството, които не ги харесват, намират нещо вкусно в тях. Разликата между мъжките и женските патладжани е във визията, количеството семки, кухини и месеста част и нивото на горчивината. Мъжките са правилният избор. Ето как се разпознават патладжани.

Мъжките патладжани имат кръгла точка на дупето. Огледайте няколко патладжана от една партида в щайгата със зеленчуци. Ще забележите, че точката на „дупето“ на едните е идеално кръгла и сравнително мъничка, а на другите е по-продълговата. Тези с продълговатото петънце са женски. В тях има повече семки, които трябва да изгребете и изхвърлите за сметка на по-малко месеста и вкусна част. Обикновено във вътрешността им се образуват кухини, които съдържат повече горчивина в стените си. Освен това неядливата им кора е по-дебела. Или иначе казано – купувайки женски патладжани изхвърляте повече от тях и получавате по-ниски вкусови качества.

Женските патладжани са с по-тумбесто дупе. Разликите в патладжаните важат за всички сортове, затова не ограничавайте познанията си само до традиционния лилав и голям патладжан. Освен точката, тялото също е различно. При женските обикновено има силно издуване в долната част, а „вратът“ е много по-тънък. При мъжките формата на тялото преминава плавно от горната чепка до дупето, което също се уголемява, но не така рязко, както при дамите от вида.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Тънкости при избора на маслини

Каква е разликата между зелените и черните маслини и защо е важен начинът на обработка и съхранение?   виж още »

Изберете насипен чай пред пакетирания

В евтините пакетчета билкови запарки може да се крие чаена слама с ниско качество.   виж още »

Пет съвета при избора на печурки

Как да разберем дали печурките в магазина са пресни и вкусни? виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта