Регистрация

Пет неща, които НИКОГА не трябва да правите в кухнята – част 2

03 Jun 2020   /   nina123   /   Видяна: 2196
Пет неща, които НИКОГА не трябва да правите в кухнята – част 2

Не режете със затъпен нож, внимавайте с какъв набухвател готвите печивата и пазете незалепващото покритие на съдовете си.

 

Когато човек се отдаде на кулинария, дали по задължение, от неволя или заради страст към готвенето, често се случват недоразумения. Именно подобни ситуации си споделят осем професионални готвача, завършили заедно кулинарен университет във Франция и отдали се на професията. Десет години по-късно всеки има гафове, които да разкаже, за да повдигне настроението на компанията. А от тях се ражда и списък с правила „Какво не трябва да се прави по време на готвене“, който от драсканици на салфетка се прехвърля във виртуалното пространство, за да послужи като урок на бъдещите готвачи. Първите пет правила ВИЖТЕ ТУК, а ето и следващия наръч от полезни съвети за готвене.

 

1. Не забравяй да измиеш ръцете си след рязане на люти чушки! Тук миенето трябва да е по-обстойно от традиционното преплакване след работа с продукти. За разлика от чесънът, лукът, рибата и други миризливи съставки, чилито освен че ще развали вкуса и аромата на всичко пипнато след това, може да напакости допълнително. Като докоснете очите, устата си или се ръкувате с друг човек. Не знаем каква е била конкретната ситуация, родила тази препоръка, но лесно се гадае.

 

2. Не замествай сода с бакпулвер и обратното! Решението на кулинарни умове, че и двете все пак са набухвател, води до експлозия или нежелано спихване на печивата. Ако в рецептата е казано да се използва една от съставките, сложете точно нея. Ако не разполагате в наличност – отидете и си я купете. Не правете и грешката да подсилвате бакпулвера със сода или содата с бакпулвер, ако не се изисква в рецептата. Двата продукта в комбинация нямате очакваното от мнозина действие.

 

3. Не използвай алуминиево фолио върху съд с незалепващо покритие! Всеки знае, че тиганите и тенджерите с незалепващо покритие не се мият с телена гъба и в тях не се разбърква с метална лъжица. Но същите наранявания можете да постигнете, ако готварският ви гений стигне до там да подлага метално фолио между храната и специалната повърхност на съда. Без да разберете как и кога, ще унищожите скъпа посуда. Отделно, че подобно действие няма никаква логика в себе си.

 

4. Не използвай по-тъп нож, за да се предпазиш от порязване! Начинаещите готвачи понякога се притесняват от огромния и остър като бръснач нож на шефа (както се нарича универсалният кухненски нож за рязане), но истината е, че с него се реже доста безопасно. Захабените и изтъпени остриета изискват повече движения и влагане на сила за нарязване. Така рискът от нараняване е по-голям. Отделно и продуктите се намачкват повече, което разваля качеството им. Затова наточете добре ножа преди готвене и режете с лекота. Ако нямате опит – ще придобиете с времето.

 

5. Не мокри загрята мазнина! Никога не бива да ви хрумва да гасите запалено олио с вода, но това всеки го знае. Внимавайте да не разбъркате с мокра лъжица или да не пуснете мокър продукт в мазнината, защото пламъците отново ще се появяват. Ако все пак докарате ситуацията до огън, захлупете с капак и пламъкът ще утихне. Ако няма как да подсушите дадена съставка заради естествената ѝ водна консистенция – добавете брашно, което да попие влагата. Чак след това пържете.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

10 трика от шапката на готвача

Кулинарни хитринки и практични готварски съвети, които всеки готвач трябва да знае. виж още »

Кулинарни трикове при пърженето на яйца

10 начина да изпържите яйца, без да се налага да викате линейка. виж още »

Кулинарни трикове и хитринки за постни ястия и продукти

Научете как лесно се мият гъби, какъв е правилния подход към варивата и може ли картофената салата да остане свежа и на другия ден. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта