Регистрация

Кулинарни трикове и хитринки за постни ястия и продукти

19 Nov 2013   /   nina123   /   Видяна: 3564
Кулинарни трикове и хитринки за постни ястия и продукти

Научете как лесно се мият гъби, какъв е правилния подход към варивата и може ли картофената салата да остане свежа и на другия ден.

Настъпи период на сериозни пости, а с тях и менюто на множество праведни християни по целия свят се промени. В продължение на 40 дни вярващите се посвещават на рецепти, които рядко са готвили досега, налага им се да боравят с малко познати за тях продукти и е нормално да се допускат грешки от незнание при приготвянето и експлоатацията на храните. Затова ние от kulinarno.bg решихме да ви бъдем от полза, като споделим седем хитринки при правенето на различни постни блюда и отношението към суровини, които не са расли на кокал, нито са снесени или издоени.

1. Картофената салата ще запази свежестта си и на другия ден, ако непосредствено след приготвянето й я полеете с две-три супени лъжици вряла вода. Така на трапезата ще има и по-свеж вид, а ястието ще е профирно за преглъщане.

2. Лещата ще се развари по-хубаво, бързо и лесно ако вместо да я сипвате в кипналата вода, я оставите да заври с нея. Разбира се, не го правете, ако предпочитате по-твърди зърна, които да са абсолютно затворени. Имайте предвид, че те причиняват запек.

3. Ако месите домашна содена питка без яйца и мляко, кората й ще стане доста твърда. Затова след изваждане от фурната, напръскайте питката отгоре с малко вода и после я увийте в една или дори две хавлиени кърпи, които да задържат влагата. От нея кората ще омекне.

4. Ако варите заедно фасул от два различни плика или партиди, често се случва едни зърна да се преварят, а други да останат недосготвени. Затова накиснете фасула заедно за поне 12 часа в студена подсолена вода. Важно е да не забравите да го измиете и да изхвърлите водата преди варене, защото солта пречи на разваряването му. Осолете постната си гозба чак след като я махнете от котлона.

5. Ако готвите вегетарианска манджа със зеленчуци, картофи и домати, не добавяйте доматите преди картофите да са се сготвили, тъй като червеният плодов зеленчук съдържа киселина, която пресича картофите и им пречи да уврат.

6. Когато режете свежи плодове и зеленчуци, използвайте пластмасови или керамични ножове, а най-добре ги късайте с ръце. Металът убива витамините им, а те са особено важни за подсилване на имунната система по време на пости.

7. Ако ще готвите гъби, то ще ви се наложи да започнете със старателно измиване или обелване. Тежестта на работата ви ще спадне на половина, ако накиснете гъбите за час в хладка вода и прибавите в нея 2-3 с.л. брашно. Почистването им ще е като детска игра след това.

 

А ето и стотици постни рецепти!

ПОДОБНИ СТАТИИ

Подходящи подправки за постните гозби

С правилните подправки дори и постната гозба ще се хареса на любителите на мръвки и сирена.   виж още »

От 15-и ноември 2022 г започва Коледният пост

Строги пости се редуват с по-свободен хранителен режим в дните до Рождество Христово.   виж още »

Пет неща, които НИКОГА не трябва да правите в кухнята – част 2

Не режете със затъпен нож, внимавайте с какъв набухвател готвите печивата и пазете незалепващото покритие на съдовете си.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта