Регистрация

10 трика от шапката на готвача

23 Nov 2018   /   nina123   /   Видяна: 1277
10 трика от шапката на готвача

Кулинарни хитринки и практични готварски съвети, които всеки готвач трябва да знае.

Не можете да отмиришете ръцете си от рибата, да се справите с капачката на буркана или тапата на виното? Искате домашно направен съд за съхранение на паста или пък да впечатлите гостите с изискана напитка. Всичко това се постига с употребата на малки хитрости, които всеки професионален готвач е използвал при „прохождането“ си в кухнята.

 

1. Равномерно намазняване – ако покапването с мазнина от шишето ви се струва неравномерно, изсипете течното растителни масло в шише с дифузер и пръскайте. Ако искате да оваляте хубаво зеленчуци в мазнина, нарежете ги, изсипете в найлонов плик, отгоре покапете мазнината и след това раздрусайте нежно, като образувате балон от плика и пълнежа му.

 

2. Белене на моркови – ако искате да махнете само минимална част от горната обвивка на моркова, опитайте с телче за миене на чинии.

 

3. Филии с кашкавал на тостер. Можете да изпечете домашни сандвичи без да включвате и чакате фурната като сложите тостера да легне на една страна и след това вкарате в него хлебчето, директно покрито с плочка сирене за сандвичи.

 

4. Искате кутия за спагети? Вземете две еднакви пластмасови бутилки от 500 мл. Отрежете с макетен нож горната им част до ¼ от началото на шишето. Направете надлъжен прорез до средата на едната бутилка. Сложете спагетите в неразрязаната и затворете с разрязаната. Ето как се прави домашна кутия за паста.

 

5. Ръцете миришат на риба. Това се случва след готвене или хапване на рибни деликатеси, а дъхът им натрапчиво се носи от дланите. Често миенето не помага, дори и с препарат. Затова стиснете паста за зъби в едната си длан и разтъркайте добре ръце. После отмийте.

 

6. Не можете да отворите тапата на бутилка. Вземете свещ или горелка и нагорещете гърлото на шишето там, където вече е въздухът между напитката и тапата. Горещият въздух се разширява и сам избутва запушалката.

 

7. Искате да запечатате найлонов плик с ядки или друг готварски продукт? Има много лесен начин, отново с нагряване. Приберете храната в найлоновата торбичка и със запалка нагорещете добре острието на нож. След това с него запечатайте найлона.

 

8. Нежно съхранение на ножове. Ако нямате изискана поставка за ножове, напълнете с ориз чаша, кана, ваза или друг подходящ съд и дръжте ножовете с остриетата надолу в съда. Доста е удобно.

 

9. Елегантно охлаждане на вино. Ако искате да поднесете чаша вино с лед, не пускайте кубчетата директно в напитката, защото я разводняват. Можете да блеснете пред компанията като измиете и замразите бели и червени зърна грозде и използвате тях вместо лед. Доста е ефектно.

 

10. Лесно отваряне на буркани. Ако не можете да творите буркан на винт с кисели краставички, гъби или друг продукт, сипете много топла вода в купичка и сложете буркана с капачката надолу в съда с водата за 15 секунди. След това опитайте пак. Има голям шанс този път да успеете.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пет неща, които НИКОГА не трябва да правите в кухнята – част 2

Не режете със затъпен нож, внимавайте с какъв набухвател готвите печивата и пазете незалепващото покритие на съдовете си.   виж още »

Арсенал от хитринки за домакини

Съвети за порести палачинки, свежи зеленчуци, цитруси – богати на сокове... и още нещо. виж още »

Няколко хитринки при работата с яйца

Отделете жълтъците от белтъците на счупените яйца с помощта на пластмасова бутилка. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта