Регистрация

Трик за бързо изстудяване на бира

10 Sep 2020   /   nina123   /   Видяна: 1870
Трик за бързо изстудяване на бира

Как се охлажда бира възможно най-бързо?

 

Все още сме в сезона на отворените капанчета, топлите вечери и дългият ден. На прибиране от работа е приятно да минем за цаца, картофки или друга хрупотевица, която да се сподели със семейство или приятели на терасата в дома, на пейките пред блока или на детската площадка докато мъничето си играе. Но какво става, ако са ни цакали с топла бира, както се казва в рекламата.

 

Топлата бира е онзи моментен срив в битието, когато мечтите рухват с отлагане за след половин час. Ала в натовареното ежедневие понякога няма толкова време. Затова човешкият гении предлага начин, по който да превърнем жежкия кен или бутилка в познатото свежо пиво удоволствие, за което копнеем. И то за броени минути.

 

Охлаждане на стоплена бира. За целта ви трябва купа тип салатиера, в която да сложите равни количества (на око по обем) вода и лед. Следва да добавите сол. На 1 литър вода ви трябват 2 с.л. сол. Разбъркайте и пуснете топлото пиво в тази смес. Опитът гарантира, че за 3 минути температурата на напитката ще се понижи с 10 градуса. Ако не ви е достатъчно – дръжте още, но все пак помислете и за гърлото си, което ще понесе ужаса на студа.

 

Този трик действа за всякакво охлаждане на течности. Не се свенете да го приложите за охлаждане на сок, ако сте от черните овце в компанията, които не пийват алкохол или на вас се е паднала честта да шофирате. Внимавайте, ако изстудявате млека по този начин, защото екстремната промяна в температурата може да ги пресече.

 

Защо се случва бързото изстудяване на бира? Естествено, методът си има научно обяснение. Водата и ледът обменят температура, а солта е онзи катализатор, който кара леда да се разтопи по-бързо, отколкото би го направил, заобиколен от студена вода. Така се получава възможно най-студената вода в течно агрегатно състояние. А тя от своя страна има за цел да се стопли максимално бързо, ето защо изтегля топлината от потопения в нея съд. На мастото на топлината остава хлад.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Опасни и безобидни игри със сол и лед

Комбинацията от лед и сол може да остави белези до живот или пък да се включи в магически трикове и изстудяването на напитки.   виж още »

Трикове с водка за дома

Водката чисти лепило и петна, гони миризмата от обувките и мие прозорци и огледала. виж още »

Полезни трикове при пържене

Пържете винаги сухи продукти в сух тиган и голямо количество добре загрята мазнина. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта