Регистрация

Билката Върбинка – наберете докато сте на разходка

29 Jun 2021   /   nina123   /   Видяна: 2204
Билката Върбинка – наберете докато сте на разходка

Безценна билка с магически свойства лекува рани, заздравява имунитета и се грижи за женското спокойствие.

 

България е богата на лечебни треви, а за титлата „царица на билките“ се борят две красиви и силни в изцеряващото си действие растения – шипката и върбинката. И докато шипковите запарки и отвари, мармалади и компоти са обичани изцерителни вкусотийки, то върбинката, с нагарчащия си и леко стипчив вкус, не радва небцето така плътно. Ето защо лековитите ѝ свойства остават недооценени. Но в природната билкова аптека на северните умерени географски ширини върбинката си остава сред най-драгите за човешкото здраве растения.

Какво представлява цветето върбинка? Това е тревисто многогодишно растение, което в България се среща навред по поляни и ниски планински хълмове. За непросветените представлява цвете с назъбени и грапави странично разположени тъмни листа, което достига до височина около 90-100 см. Цъфти от юни до началото на септември, а името му съвпада и с народно саксийно растение с едри цветове. Когато става въпрос за билката обаче – цветовете са дребни и издължени, съставени от малки четирилистови лилави цветчета.

Върбинката в миналото. Исторически документи свидетелстват, че лечебните свойства на растението са познати от древността. В Рим е била наричана „свещена трева“ и е носена под формата на венец, за да пази от болести и проклятия. Отвари от нея са приготвяни за дезинфекция на раните на войниците, почистване на кожата на младежите, болки в стомаха и общо заздравяване на тялото. Древните гърци и траките са я използвали за подсилване на организма и налагане на язви. Жените са я пиели срещу безплодие или при менструални болки. Пише се, че върбинката била приемана и като оръжие срещу вампири, наравно с чесъна и среброто, а шамани са я горели в огъня, за да контактуват с духовете на починали предци.

За какво се използва билката върбинка? Запарки, отвари и тинктури от растението влизат в народната медицина за изцерение на външни и вътрешни възпаления, използват се за изхвърляне на песъчинки и шлаки от бъбреците, подсилване функцията и възстановителните процеси в черния дроб, облекчаване на нервни състояния, предменструален синдром, лечение на безсъние, акне и комедони, изчистване на стари белези и филтриране на кръвта. Билкари препоръчват върбинката при детска кашлица, алергични реакции и като общо укрепващо „лекарство“ за имунната система. Билката се свързва с планетата Венера и се смята, че е натурално успокоително за женската нервна система и свръхемоционалния свят. В Индия лечителите вярват, че върбинката хармонизира чакрите, а върлува и мнение, че закърпва дупки в аурата.

Как се бере и суши върбинка? Стръковете се късат докато цветовете са цъфнали – от края на юни месец до началото на септември. Берат се само растения с цъфнали цветове. Сушат се на топло място без пряка слънчева светлина, като температурата НЕ бива да надминава 40 градуса. След изсъхване растението се стрива и се съхранява в стъклени буркани. По-дебелите стебла или прашецът от изсъхналите цветове може да се изхвърли.

Запарка от върбинка. За да си направите лечебна запарка от билката, сложете в чаша 1 с.л. от изсушения вариант и залейте с 250 мл вряла вода. Оставете под капаче за 30 минути. Можете да подсладите с мед, ала в натурален вариант лечебните свойства са по-силни. Въпреки това напитката е с подчертани горчивина и стипчивост и не е приятна за преглъщане. Под формата на запарка можете да я използвате за стимулиране на имунната система, прочистване на кръвта и профилактика на бъбреците, пикочните пътища, черния дроб. Идеална е за деца, като една порция дневно се взима сутрин преди хранене за подсилване на устойчивостта към вируси и настинки.

Отвара от върбинка. Тя е доста по-силна и може да бъде пита около седмица като начало на продължителна терапия, която след това преминава в приемане на запарка. Действа изключително добре на нервната система и черния дроб. Не бива да се пие при намалено количество на тромбоцитите в кръвта. Приготвя се като 2 с.л. сушена билка се заливат и кипват с 500 мл вода. Вари се 5 минути, оставя се още 30 да престои, а след това се прецежда. Може да се пие по три пъти на ден в количество между 100 и 200 мл. Дозата зависи от теглото и индивидуалното здраве. С тази отвара се налагат и външни рани, белези и дори младежки пъпки. Може да се използва и за тампонирано почистване на кожата.

Тинктура от върбинка за спокойствие и здрав сън. 2 с.л. от билката се заливат с 300 мл домашна ракия или водка в стъклено шише. Затваря се с капак и се оставя на слънце за 21 дни. Следва да се прецеди и прибере в тъмно стъкло в хладилник. Между 20 и 40 капки на сеанс се приемат два пъти дневно. Ако се дават на деца, се накапват във вода. Можете да намазвате с тях ноктите си при гъбични инфекции или да жабурите устата за заздравяване на венците, лечение на афти и обща устна хигиена.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Ройбос – билката за всички по всяко време

Защо е полезно да се пие чай от ройбос, може ли да се приема вечер и кои хора трябва да се насладят на ползите от ройбоса?   виж още »

В средата на май берем листа живовляк

Билката живовляк заздравява рани, лекува белези и охлузвания, спира кървенето и има антисептичен ефект.   виж още »

През април събираме пъпки от бреза като билка

Неразпуканите пъпки от бяла бреза лекуват бъбречни заболявания, регулират храносмилателната и отделителната система, грижат се за здравето на сърцето, виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта