Регистрация

Нахвърляме се на захар и тесто, ако сме недоспали

12 Nov 2019   /   nina123   /   Видяна: 1494
Нахвърляме се на захар и тесто, ако сме недоспали

Липсата на натрупана енергия от съня се компенсира с апетит към висококалорични храни.

 

Редица диетолози препоръчват осемчасовия нощен сън като част от режима за отслабване и здравословно хранене. Нима спането има отслабващо действие? Оказва се, че именно сънят е вълшебното ключе към лесното и здравословно смъкване на килограми, а освен това увеличавайки неговите дози, се намаляват количествата изядена храна и се подобрява нейното качество. Защо е така – обясняват учени от Северозападния университет в Чикаго.

 

Как сънят влияе на апетита? Изследователите работили с доброволци на възраст между 18 и 60 години, като ги разделили на две групи, пише БГНЕС. В първата хората били задължени да почиват през нощта между 7 и 9 часа, а във втората – по-малко от 6 часа. Още след първата нощ се оказало, че хората, които не са си доспали имат по-силен апетит от добре отпочиналите си. С всяка следваща нощ в рамките на 10-дневния експеримент недоспалата група се будела с по-силен и по-стръвен апетит.

 

Какво показало изследването за връзката между съня и храненето? Било установено, че добрият нощен сън влияе на апетита, като го потиска. Когато човек се наспи добре, е склонен да закуси една ябълка, купичка кисело мляко с ядки или варено яйце – все здравословни продукти. Липсата на адекватна отмора през нощта карала групата да се буди със зверски апетит към тестени продукти, сладкиши и пържени храни. Освен това желанието за хранене на тези хора било толкова силно, че те не можели да се ограничат с малки количества от избраните вредни порции.

 

Защо хората, които не си доспиват ядат повече? Изследователите установили, че апетитът е реакция на тялото в търсене на допълнителна енергия, която не е събрана по време на нощния сън. Мозъкът изпраща сигнали за спешна нужда от бързи калории, които да поддържат тялото в будно и активно състояние. А тази енергия идва именно от десертите и фаст фууд.

 

Още изводи от изследването: В рамките на проучването било установено, че апетитът е най-контролируем и слаб ако човек си ляга и става в приблизително еднакви часове. Тогава организмът се настройва, че може да разчита на равни дози енергия в моментите, когато е привикнал. Отчетено е също, че дори и една нощ недоспиване води след себе си желание за хапване на голямо количество вредни калории. За сметка на това трябват поне три нощи на оптимален сън, за да се възвърне усещането за правилно и адекватно хранене. Изследователите заключват, че не само количеството, но и качеството на съня са отговорни за апетита. Човек трябва да си почива спокойно и дълбоко, ако иска да се наслади на правилното си усещане за глад и ситост.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Прекаляването със захарта ни прави агресивни

Бялата захар предизвиква психически смущения, отключва гнева и параноята.   виж още »

385 калории повече, ако не се наспим

От недостиг на сън се напълнява и затлъстява.   виж още »

Спанак ни помага да устоим на апетита

Магията за потискане на глада в листния зеленчук е открита съвсем наскоро и се казва тилакоид. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта