Регистрация

От кого и как е създаден първият сладолед

25 Jul 2013   /   nina123   /   Видяна: 7285
От кого и как е създаден първият сладолед

Историята на сладоледа от планински лед с плодове до най-желания летен десерт.

Наред със слънцето, морето, почивката, плодовете и оскъдните дрешки, сладоледът се нарежда сред един от най-ярките символи на лятото. Свежестта, която носи в жарките дни го прави предпочитано десертче от малки и големи, с което да се разхладят в почивката, да си хапнат на крак докато се разхождат или прибират от работа. Ние от kulinarno.bg ще погледнем към лятното изкушение от историческа гледна точка, за да проследим от къде идва първият сладолед и как се трансформира в стотиците разновидности, с които е изпълнен пазарът днес.

Както много открития в човешката история и сладоледът се появява на две места сравнително по едно и също време и независимо едно от друго. Става въпрос за първото столетие след Христа, когато в Рим император Нерон (60-та година) помолил свои подчинени да му донесат планински лед, а след това да го натрошат в съд и да го смесят с плодове. По същото време в Китай се наслаждавали на близо вековната традиция да си хапват натрошен лед с подсладители и оцветители, особени в горещите дни.

По времето на управлението на император Танг (620-640 г.) владетелят започнал да добавя и мляко в десерта. Неговата достъпност го направила един от предпочитаните сладкиши в Китай. През XIII век при пътуването си към Източна Азия Марко Поло бил пленен от леснотата, с която се приготвя толкова свеж и вкусен десерт и възродил идеята на Стораия континент, където навиците на римския управник Нерон да си хапва прототипът на днешния сладолед, били забравени. Леденото ястие с вода, мляко, плодове и подсладители се превърнало в модерен десерт за аристокрацията.

Развитие в рецептата внесъл италианският готвач Джерард Тирсен, който през 1649 г. създал рецептата за замразен крем от мляко и сметана. Той бил обявен за изобретател на сладоледа, а летния десерт се превърнал в модерен сладкиш в цяла Европа.

Не след дълго преминал и отвъд Океана където американските президенти Джордж Вашингтон и Томъс Джеферсън го обявили за сладко изискано ястие и често го сервирали на високопоставените си гости. Около век и половина по-късно – през 1851 г в САЩ отворила врати първата фабрика за търговско производство на сладолед, създадена от Яков Фусел. Янките измислили и патентовали и вафлената фунйика, в която и до днес си хапваме някои сладоледи. На 1 февруари 1897 г Алфер Хана Карл информирал обществеността за откритието си, документирано на негово име.

 

Ето и няколко рецепти за сладолед:

Сладоледено маскарпоне с боровинки

Домашен сладолед със зелен чай

Мелба с ягоди и киви

Кокосов сладолед с печени банани

Сладолед с малини и мед

Шоколадов сладолед със сметана

Смути с ананас

Замразени хапки Марс

 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Модерен сладолед, който не се разтапя

Иновативният японски сладолед с ягоди не се топи в жегите.   виж още »

Сладолед с ядки е най-вкусният летен десерт за 2017-а

Италианец стана Световен шампион по правене на сладоледи. виж още »

Най-шантавите сладоледи това лято

Сладоледи с вкус на човешка кърма, чесън, месо и морски деликатеси изместват сметановия десерт от върха на търсенията. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта