Регистрация

Ориз на плоча по азиатски – лесно, вкусно и полезно

28 Jan 2020   /   nina123   /   Видяна: 2466
Ориз на плоча по азиатски – лесно, вкусно и полезно

Тайните на китайския ориз или как да си сготвим любимото ястие от китайския ресторант у дома.

 

Ориз по китайски е едно от най-комерсиалните ястия в България, когато се пазарува китайска храна или се хапва в евтините и достъпни китайски ресторанти, станали модерни преди повече от десетилетие. И ако в младата ни демократична родина този тип заведения минаваха за „екзотични“, днес са почти омръзнали на разглезения потребител. За сметка на това някои по-смели кулинарни импровизатори вече успяват да си направят част от ястията в домашната си кухня, пък и да се похвалят, че са се получили „досущ като в китайския ресторант“. Ако искате да сте един от тях, ето как да си направите прословутия китайски ориз... пък било то и с български ориз.

 

Съд за готвене на ориз по китайски. Това е важна част от цялостното готвене. За да се получи ястието с пръхкави и незалепнали едно за друго зърна, ще ви трябва плоча, която успешно можете да замените с по-голям тиган, в който да готвите обаче по-малко количество. Продуктите се готвят един по един и след това се събират в общата си съвкупност.

 

Какво се слага в ориза по китайски? Основните съставки са: ориз (разбира се), яйце, чесън, лук, зеленчук и олио (ако имате сусамово – най-добре използвайте него; и обикновено ще свърши работа). Изненадващо, но не се добавя соев сос при готвенето, както мнозина смятат. А след основните продукти можете да се отдадете на фантазия откъм добавки. Наситнено зеле, месо или морски дарове, гъби, царевица, люти чушки, соеви или други кълнове, семена, плодове (авокадо, нар, ананас, манго) – преценете какво бихте изяли. Оттук следва да сварите бял ориз като за бабиния таскебап и да нарежете много на ситно чесъна, лука и избрания зеленчук.

 

Китайски ориз с месо. Тъй като компонентите се готвят по отделно, ако ще правите ориза месен, първо е добре на висок градус да запържите мръвките. Ако сте ги нарязали на ленти и мариновали в мазнина със соев сос и намачкан чесън – бройте се за велик кулинар. Следва да засилите страховито огъня и да запържите месцата с част от соса, в който са киснали. А щом се сгърчат отвън и останат сочни отвътре, значи са готови. Отнема между 3 и 5 минути. Ако работите с морски дарове – времето е още по-малко.

 

Как се прави китайски ориз? Огънят трябва да е силен, но не на максимум. Ако сте готвили месо, то тиганът или плочата са хванали загар. Почистете го с домакинска хартия. След това сложете чесъна и го натиснете силно към дъното. Покапете с 1 ч.л. мазнина и гответе 1:30 минути, като постоянно бъркате и разчепквате малките парченца. След това ги изсипете върху ориза.

 

На мястото на чесъна добавете лука. Процедирайте по абсолютно същия начин. После го пратете при ориза. Следва зеленчукът, който се полива с малко повечко мазнина се запържва за около минута. Ако ще слагате и плодове, просто ги жарнете на плочата. Сега е тънкият момент – яйцето. Чукнете го внимателно в добре намазнения съд и пържете до побеляване отдолу. Отгоре трябва да остане рохко. Изсипете върху него ориза и всичките добавки, включително месо или морски дарове, които сте сготвили предварително. Покапете с 1 ч.л. мазнина и започнете да бъркайте косо, отлепяйки зърната едно от друго. Оризът ще започне да припуква. Щом се случи, знайте, че ястието ви има успех. Намалете огъня и гответе няколко минути докато се получи пръхкав ориз по китайски. Овкусете със сол и пипер и поднесете с достойнство от добре свършената работа.

 

Ето и примерни продукти за 1-2 порции ориз по китайски:

200 г ориз, сварен в 500 мл вода с 2 с.л. мазнина

4 скилидки чесън

100 г зеле (или гъби, чушка, айсберг)

150 г месо (ако ще слагате) или 90 г морски дарове (скариди, миди, сварен калмар, бейби октоподи)

2/3 глава лук

1 яйце

около 4-5 ч.л. олио

сол

ПОДОБНИ СТАТИИ

Идеалният ориз за салати и предястия по рецепта на Гордан Рамзи

Как се готви обикновен варен ориз, за да гарантира вълшебен вкус на всяко ястие?   виж още »

Хлебарки – здравословен протеин по китайски

Фермерът Ли отглежда американски хлебарки за направата на вкусни мезета и елитна козметика.   виж още »

Какво се крие в китайския микс Пет подправки

Познатият овкусител за солена азиатска кухня Пет подправки съдържа канела, звезден анасон, карамфил, сечуански пипер и резене. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта