Регистрация

Идеалният ориз за салати и предястия по рецепта на Гордан Рамзи

30 Sep 2021   /   nina123   /   Видяна: 1658
Идеалният ориз за салати и предястия по рецепта на Гордан Рамзи

Как се готви обикновен варен ориз, за да гарантира вълшебен вкус на всяко ястие?

 

Салатите с ориз не са сред популярните ястия в България, но предястията от ориз, зеленчуци и добавки от морски дарове и дресинг са сред обичаните храни в европейската и световна кулинария. Дори в реплики на арабските, африканските и индийските храни се използва ориз, защото е лесно достъпен и може да замени редица местни варива като вкус и текстура. Все повече иновативни ресторанти си позволяват да сервират табуле с ориз. Съществуват редица руски рецепти за салати от ориз, риба и майонеза, китайски гарнитури от пържен ориз с добавки и дори поевропейчени кюфтета от ориз. В основата на всичко това е идеята за правилно варене на ориза. А как да го сготвите, за да бъде идеална съставка от търсеното ястие – показва Гордан Рамзи в личния си YouTube канал.

Подбор на вида ориз. От всеки ориз изискано блюдо не става. Познатият в България бисерен ориз е традиция за родни специалитети. Неговите зърна се слепват при термична обработка, разваряват се добре и сърцевината им остава хрупкава само ако са недосготвени – респективно и вредни за консумация. Сортът Арборио обаче, познат от италианското ризото, се вари в по-малко течност и е склонен да запази хрупкавостта си дори и след по-продължителна температурна обработка. Освен това зърната могат да останат разлепени, стига да не се удавят във вода или бульон по време на готвенето и да бъде измито голямото количество нишесте от тях предварително.

Пропорции за пръхкав сварен ориз. Според Гордан Рамзи на 400 г ориз трябва да налеете 600 мл вода, ако искате да използвате тази заготовка за салати, предястия, оризови кюфтета или пържен ориз по азиатски. Дори и за гарнитура или канапе в чист вариант – така сварен оризът, ако е от вида Арборио, Балдо или други за ризото, ще стане идеален. За да подсилите иначе неутралния му тестен вкус, можете да използвате някои хитринки.

Как се вари ориз за основа на ястия? Изсипете ориза в гевгир и мийте под течаща вода докато струята се избистри дори и когато пипате с пръсти между зърната. ОРИЗ НЕ СЕ МИЕ САМО КОГАТО СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА СУПИ ИЛИ РИЗОТО. След това прехвърлете зърната в тенджера и сипете водата. После пуснете 2 звездички анасон и 3 шушулки кардамон, като кардамона леко счупете с пръсти. Сложете тенджерата на силен котлон. Ако имате газов – още по-добре. На максимален огън трябва да кипне. След това намалете температурата така, че да може да ври при максимално ниски градуси. Оставете под капак за 10 минути, ако го очаква и следваща термична обработка, и за 15, ако ще го използвате за директна консумация. След това махнете капака, анасона и кардамона и използвайте според наличната рецепта.

За какви ястия може да се използва сварен ориз? С добавка на разбити яйца от него могат да се изпекат апетитни оризови кюфтета. Можете да го поставите в рингове като основа на предястие, а над него да подредите сосове, зеленчуци, гъби, месо или морски дарове. За салати се смесва с пресни и мариновани зеленчуци, а за гарнитура търпи и добавката на други варива като нахут, боб, леща, булгур, кускус, както и семена като чиа, киноа, лен и т.н. От обикновения варен ориз се прави и бързо непретенциозно основно, като залеете с месо, сготвено в сос. Типичен представител е таскебапът. Бързате прекалено много, просто залейте сварения по този начин ориз с консерва риба в собствен, доматен или растително-мазнинен сос и имате домашна храна.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Гордан Рамзи обяснява как се филетира сьомга

Как се махат костите на рибата и как се отделя кожата на сьомгата от филето?   виж още »

Ориз на плоча по азиатски – лесно, вкусно и полезно

Тайните на китайския ориз или как да си сготвим любимото ястие от китайския ресторант у дома.   виж още »

Най-интересните и любопитни факти за ориза

Колите Хонда и Тойота са кръстени на думи, означаващи оризови насаждения, а дължината на оризовото зърно е определяща дали даденият сорт ще се използв виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта