Регистрация

Опасни и безобидни игри със сол и лед

29 Sep 2021   /   nina123   /   Видяна: 1381
Опасни и безобидни игри със сол и лед

Комбинацията от лед и сол може да остави белези до живот или пък да се включи в магически трикове и изстудяването на напитки.

 

Сол и вода – два продукта, които човек ежедневно използва както в готвенето и храненето си, така и в голяма част от заобикалящия свят. Достатъчно сме слушали, че тялото не може да функционира без наличните количества вода и сол, че именно тези две съставки на почти всяко ястие са от жизнена важност за поддържане на доброто физическо състояние. Оказва се обаче, че има една комбинация, която може да бъде много забавна, но и критично опасна.

Опасна игра със сол и лед става хит сред тийнейджърите в социалните мрежи. Пубертета предизвиква детския мозък да работи в състезателен дух, а надпреварите, които малчуганите си измислят, понякога могат да доведат до сериозни последствия. Модерна такава игра (НЕ ОПИТВАЙТЕ ТОВА У ДОМА СИ) е със замразена вода и сол, по-позната като „предизвикателството сол с лед“. Участниците посоляват ръката си или друга част от тялото и поставят кубчета лед отгоре. Победител е онзи, който издържи най-много време на болката.

Изгаряния от лед със сол. Хлапетата не се замислят, но е важно да се знае, че тези белези остават за цял живот. Дано ентусиастите си дадат сметка колко опасна е играта. Дори и в България десетки случаи вече са завършили в спешното отделение, а кожата НЕ може да се възстанови от предизвикателството. Солта предизвиква химична реакция в леда, при която се стига до рязко понижаване на температурата на леда и в следващите минути тя е много под 0 градуса. Явлението предизвиква т.нар. „ледено изгаряне“, което по сила и разрушителност е еквивалентно на горенето с огън. А всички знаем, че с огъня не се играе.

Фокус с лед и сол. Ако все пак искате да използвате силата на солта да стяга леда, можете да бъдете оригинални и без да се самонаранявате или да предизвиквате околните да злоупотребяват. Вместо това направете известния фокус със сол и лед. В купа със студена вода се пускат няколко ледчета. Взима се дебел конец и се потапя. Показва се, че ледът не полепва по конеца докато не бъде сложен вълшебния прашец – солта. След това ръсвате малко сол върху леда и конеца, казвате вълшебните думи, изчаквате няколко секунди и вадите конеца с наредени по него ледчета. Отново ще получите адмирации, но те няма да докарат никого до болнично лечение. От мерки за сигурност след това излейте купата с фокуса в тоалетната.

Сол и лед за охлаждане на напитки. В тази безобидна игра за възрастни можете да свалите температурата на питието много рязко като потопите пластмасова бутилка или кенче (стъклото има риск да се пръсне) в студена вода с лед и посолите. След 5 минути температурата на леда ще е преминала в бутилката и можете да се насладите на студена бира, сок или газирано безалкохолно.

А ако искате да използвате леда в друго агрегатно състояние и да направите нещо наистина полезно от комбинацията на сол и лед, то сгответе си домашна супа и зарадвайте семейството с топла и здравословна храна като използвате една от хилядите ни рецепти за супи.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Ръчно направена машина за шишчета от пластмасова бутилка

Изработка на машинка за оформяне на кебапчета и шишчета от шише с тръба.   виж още »

Как се прави плуващ хладилник за напитки в басейна

Плуващ контейнер за храна позволява да хапвате и пийвате без да излизате от водата.   виж още »

Трик за бързо изстудяване на бира

Как се охлажда бира възможно най-бързо?   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта