Регистрация

Овесът – полезен продукт и за външно третиране

13 Mar 2018   /   nina123   /   Видяна: 1748
Овесът – полезен продукт и за външно третиране

Маски за лице с овес и овесени ядки срещу неравномерен тен и умора.

 

В последно време хапването на овес под формата на сварени зърна или овесени ядки се превърна във възроден полезен навик от миналото. И има защо. Въпреки че културата и производните на нея продукти съдържат доста въглехирати, тя е бедна на холестерол и богата на жизненоважни микроелементи като калций, магнезий и желязо. Освен това може да се похвали с така обичаните от привържениците на красивата фигура вещества от групата на фибрите и влакнините.

 

Да се хапва овес, особено пълнозърнест и произведен в БИО стопанства, е изключително полезен навик, който си личи на външността и здравето. Но днес ще си поговорим за овеса като основна съставка на маските за кожа. И вместо да го хапваме, ще го мацаме с цел разкрасяване.

 

Овесена вода вместо тоник за кожа. Това е най-лесният начин да се сдобиете с полезно мазило за кожата не само на лицето, но и на цялото тяло. Още по-хубаво е, че тази течност се явява остатъчен продукт от готвенето на овесени храни. Просто сварете целите зърна овес или овесените си ядки в по-голямо количество вода. След това си прецедете течността и тампонирайте с нея сутрин и вечер измитата кожа. Тенът ще се изглади и всяка клетка ще засияе видимо още след 4-тия ден при употреба два пъти дневно. Овесената вода съхранявайте до 5 дни в стъклен съд с капак в хладилник.

(А със сварените овесени ядки опитайте да си сготвите нашата вкусна и много полезна сладка каша с банани)

Пилинг маска с овес за дълбоко почистване. Тук трябва да си сварите 5-6 с.л. зърна овес в 300 мл вода за 10 минути от кипването. След това охладете сместа и после намачкайте грубо зърната. Не трябва да стават на каша, а само леко да се спукат. Всяка вечер след първоначалното измиване на грима, гребвайте с пръсти от зърната с част от водата и с масажни движения си направете традиционния пилинг. После изплакнете с хладка вода. Кожата ще се матира и почисти в дълбочина. А тази доза ще ви стигне приблизително за седмица.

 

Маска от овесени ядки с кисело мляко. Сварете си 2 с.л. овесени ядки в 80 мл вода и щом се получи гъста каша, махнете от огъня и изчакайте ядките да доиздърпат и последната вода. След това ги смесете с 1 с.л. кисело мляко, 1 с.л. лимонов сок и един яйчен жълтък. За маска само на лице ще ви стигне половината от сместа. Намажете се с нея на почистена кожа и престойте 15 минути. След това отмийте с хладка вода. Повторете на другата вечер. После си дайте 1 ден почивка и направете двойния сеанс отново. В края на четвъртата процедура ще отбележите, че кожата е станала по-гладка и еластична, следите от умора са изчезнали, а неравномерното оцветяване е заличено.

 

Овесена каша срещу червено лице. Ако съжалявате, че тенът ви бие на червеникаво и често виждате в огледалото лицето си като зреещ домат, пригответе му една овесена каша. Сварете 2 с.л. овесени ядки в 100 мл вода докато се разварят изключително добре. След това пюрирайте сместа. Ще стане сравнително течна, но това не бива да ви притеснява. Сутрин, преди да поемете по тежкия път на ежедневието си, намажете лицето си с част от кашата и постойте 5-10 минути с нея. После масажирайте над мивката (за да не капе из дома) и отмийте със студена вода. През първата минута лицето пак ще изглежда червендалесто, но после ще забележите че дразнещият тен изчезва. А 10 минути по-късно ще сте като излелзи с мат от професионална гримьорна. Остатъка от маската съхранявайте в хладилник и прилагайте всеки път, когато решите да замените пудрата и фон дьо тена с нещо полезно и натурално.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Добавка на овесени ядки към делничните рецепти

Сгответе любимите манджи и сладкиши с овесени ядки, за да превърнете домашните си рецепти в модерни и здравословни ястия.   виж още »

Зимни маски за лице с банани

Разчитайте на банана да направи кожата ви гладка, мека и еластична. виж още »

Три маски за лице срещу акне

Прогонете непривлекателните младежки пъпки от лицето си с продукти от хладилника. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта