Регистрация

Добавка на овесени ядки към делничните рецепти

07 Feb 2022   /   nina123   /   Видяна: 1162
Добавка на овесени ядки към делничните рецепти

Сгответе любимите манджи и сладкиши с овесени ядки, за да превърнете домашните си рецепти в модерни и здравословни ястия.

 

Овесените ядки са неизменна част от полезния хранителен режим, но традиционните рецепти с тях се изчерпват до вариантите за овесена каша и смутита. Този полезен продукт е богат на фибри и микроелементи. В 100 г от него се съдържат 10 г фибри или половината от общото необходимо количество на тялото за ден. Освен това организмът се зарежда с ценни мед, фосфор, магнезий, калций и витамини от групата В. Но как да се впрегнат овесените ядки в обикновените храни, които готвим у дома си? Ето четири практични идеи за готвене на по-здравословна храна с добавка на овесени ядки.

1. Спойка за сосове на манджи. В бабините рецепти за домашни яхнии обикновено се добавят по 1-2 с.л. брашно, за да стане сосчето по-гъсто и апетитно. Можете обаче да си купите пакет фини овесени ядки и да използвате тях. Получавате множество предимства пред брашното – повече фибри и влакна за по-добро храносмилане, по-лесна усвояемост от стомаха, по-малко глутен, а оттам и намаляване на проблемите със запека и общо регулиране на стомашно-чревния тракт и перисталтиката. Ще забележите, че ако замените брашното в манджите с овесени ядки, тежестта след хранене е по-малка, а ходенето до тоалетна вече няма да е проблем. Пък и текстурата на ястието става по-приятна, защото има леко хрупкав елемент в гозбата. Все повече овесени ядки се използват в модерната кухня за заместване на брашното при направа на пилешка или друга месна каша.

2. Замества част от брашното в любимите домашни сладкиши. Ако искате по-хрупкава текстура, тук можете да използвате и едри овесени ядки. Заменете до 50% от брашното за сладкиша с овесени ядки, за да е по-полезен, по-хрускав и по-апетитен. Ако използвате ядки от пълнозърнест овес, количеството фибри може да скочи до 18 г за 100 г продукт, което ги прави още по-полезни. И докато при солените гозби трябва да са по-фини, тук можете да заложите на големи и едри ядки.

3. Панировка с овесени ядки. Ето още един вариант да добавите продукта в основното ястие като го направите една идея по-полезно и вкусно. Овесените ядки могат да заменят панировъчните сухари или брашното. А след изпържване или печене, те стават наистина хрупкави и придават неустоим златист цвят на храната. Ако все пак не успявате да ги полепите хубаво по продукта, можете да ги смесите с натрошен корнфлейкс или царевично брашно.

4. Добавете сварени овесени ядки към плодовите напитки. Сварете си 1-2 с.л. овесени ядки и ги прибавете в смути мейкъра или купата на пасатора, ако ще си правите домашна плодова напитка. Водата от варенето също съдържа полезни вещества. Нея можете да добавите в напитката, а има и още една хитринка. Тя е идеална за домашни хидратиращи маски за лице. Можете просто да намажете чиста кожа с нея и да оставите да подейства 5-6 минути. Или да добавите като основа към хума и други прахообразни маски.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Овесено мляко – най-доброто алтернативно мляко

Овесеното мляко е най-добрият заместител на краве мляко, а вкусът и кремообразната му текстура са идеална добавка към напитки и ястия.   виж още »

Какво ще се случи с тялото, ако ядем овесени ядки всеки ден

Здраво сърце и стомах, стройна фигура, красива кожа, много енергия и липса на глад с една купичка овесени ядки на закуска.   виж още »

Овесът – полезен продукт и за външно третиране

Маски за лице с овес и овесени ядки срещу неравномерен тен и умора.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта