Регистрация

Няколко хитринки при работата с яйца

08 Jul 2013   /   nina123   /   Видяна: 7146
Няколко хитринки при работата с яйца

Отделете жълтъците от белтъците на счупените яйца с помощта на пластмасова бутилка.

Яйцата са както необходима съставка за приготвянето на ордьоври, основни ястия, салати, сладкиши, панирани мезенца, така и продукт, който може да се хапва директно след термична обработка. Малцина са тези, които не включват в дневното си меню поне едно яйце, а често и много повече. Ето и няколко трика с черупчестите птичи продукти, които ще улеснят използването им според вашите нужди.

Как да отделим жълтък от белтъка? На този въпрос всяка домакиня има различен отговор. Едни преливат жълтъка в двете черупки, докато белтъкът изпадне от тях, но често пъти яйцето изпада цяло в съда и проваля плановете ни. Ето още един трик как да разделите двете части на яйцето, пък и дори на много яйца, изсипани в общ съд. Тук важното е да не спукате жълтата част. След като сте ги счупили, вземете пластмасово шише – най-добра работа вършат меките бутилки от минерална вода от 0,5 л. – стиснете го, за да изкарате една част от въздуха, след това допрете гърлото до жълтъка и пуснете бутилката, така че да го всмукне. Повторете упражнението и с останалите яйца.

Как да обелим варено яйце без много мъки? Не се хвърляйте да го чоплите веднага щом се спука. За да нецепите хубаво кората го опрете в твърда повърхност и с лек натиск го овъргаляйте отвсякъде, докато забележите, че е силно напукано. Тогава преминете към белене, като се стремите да захванете тънката ципа под коричката – тя ще смъкне цялата черупка. Ако яйцето е много прясно, все още не се е образувала стегната ципа, затова белете под студена течаща вода. Тя гарантира, че няма да попаднете на хрупкави остатъци след това.

Как да различим варено от сурово яйце? Ако сте направили грешката да смесите варените и суровите яйца, не се вайкайте. Вече все по-малко хора поставят знак с молив върху преминалите през термична обработка птичи продукти, затова има и друг лесен начин. Поставете яйцето да легне по ширина на гладка твърда повърхност, като се уверите, че няма да се изтърколи и падне. След това с два пръста го завъртете през средата. Ако е варено, то ще се движи като пумпал, правейки поне 6-7 оборота с лекота. Ако е сурово, ще се завърти бавно и не повече от два пъти, защото в него няма статичен център на тежеста, около който да обикаля останалата част.

Как да разберем дали едно яйце е развалено, без да го чупим? Много лесно – пуснете го в дълбок съд, пълен с хладка, леко подсолена вода. Ако потъне на дъното, това означава, че е съвсем прясно. Ако застане в изправено положение във водата, разбирайте, че е старо, но не и негодно за консумация. Ако пък изплува на повърхността, по-добре не рискувайте с този продукт.

 

 Вижте как се разделят жълък от белтък ТУК!

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Трикове за изпичане на яйце в любимите храни

Как да добавите яйце към сандвичите, кренвиршите, кюфтетата, плескавиците и зеленчуците, за да стане ястието красиво и още по-полезно. Трикове за пече виж още »

Кога да включа вентилатора на фурната?

Кога се включва вентилаторът на фурната и за какво се използва вентилатор в печките.   виж още »

Пет практични хитринки в кухнята

Как да свалите зърната от варена царевица. как се мият и отцеждат листни зеленчуци, как се реже голямо количество варени яйца, как се реже киви с микс виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта