Регистрация

Кога да включа вентилатора на фурната?

16 Dec 2019   /   nina123   /   Видяна: 10639
Кога да включа вентилатора на фурната?

Кога се включва вентилаторът на фурната и за какво се използва вентилатор в печките.

 

Печивата са основна част от кулинарията, включваща в себе си десерти, хлябове и тестени изделия, гарнитури и зеленчукови основни и дори любимите мръвки на фурна. Този метод на готвене е по-щадящ за здравето от пърженето, затова и все повече домакини прибягват към него.

 

Но зад вратата на фурната се крият някои тайни, които могат да гарантират още по-апетитен резултат от готвенето. Една от тях е вентилаторът, които съкращава времето за печене, прави коричката на ястията по-тъмна и твърда, сготвя месото до крехкост по-добре и смесва ароматите на отделните компоненти на храната. Използването му е един полезен навик, с който си гарантирате по-професионално готвене в домашни условия. Но кога и защо се използва вентилаторът на фурната – ще ви разкажем сега!

 

Печено месо на фурна с вентилатор. В някои рецепти мръвките трябва да се готвят на наистина висок градус, за да останат сочни и крехки във вътрешността си и да хванат апетитен загар отгоре. Опитайте с телешко или свинско. Пилешките гърди не са подходящи за този тип термична обработка, защото изсъхват. Любимата вратна пържола обаче се получава божествена и за по-кратко време.

 

Печени тестени изделия на фурна с вентилатор. Ако искате домашните хлябове да имат наистина твърда кора, включете и вентилатора на фурната. Но не само това – трябва да смъкнете обикновената температура, на която готвите с 20 градуса. По правило печивата на умерен огън (180 градуса), се включват на 160 градуса, когато и вентилаторът работи. Не го използвайте за тестени основни и десерти, които лесно изгарят. Рискът се увеличава многократно. Не употребявайте също и при ястия, които се пекат на водна баня – вентилаторът изсушава въздуха и любимият крем-карамел няма да се получи.

 

Сушене на храни във фурна с вентилатор. Това е хитра техника да си направите зеленчуков чипс или да запечете ядки и да свалите ципата им. Печката се включва на 80 градуса. При готвенето на фурна с вентилатор не е нужно да изчаквате загряване преди да сложите продукта. Затова директно пъхнете нарязаните на шайби или гредички зеленчуци или любимите ядки. Скоро ще имате хрупкава и здравословна изненада за хапване.

 

Кога се готви с пуснат вентилатор на фурната? Когато нямате време да чакате храната с часове да се изпече, искате апетитен загар и добре смесени аромати. Вентилаторът на печката се грижи топлият въздух да се движи равномерно из цялата площ на фурната. Така няма риск предната или задната част на ястието в голямата тава да остане недопечено, а сърцевината да прегори. Температурната равномерност и изсушаването на въздуха от движението му гарантират по-вкусно, ароматно и бързо сготвено ястие.

 

Кога не се пуска вентилаторът на фурната? В никакъв случай не го включвайте, ако искате максимална сочност на храната. Не се препоръчва при готвенето на бели и сухи меса, тестени изделия, които не бива да имат твърда кора. Техници на готварски печки разказват, че има шанс от повреда на уреда, ако включите едновременно пълната мощност на фурната и вентилатора. Ако правите ястия и кремове на водна баня, целта ви е да са по-влажни, а с пускането на вентилатора ще ги изсушите.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Три тънкости, които правят печеното агнешко неустоимо вкусно

За трапезата на Великден и Гергьовден изберете най-хубавото агнешко, овкусете го с най-подходящите подправки и го изпечете по най-апетитния начин. виж още »

Няколко трика за готвенето на крехко телешко

Мариновайте телешкото с мляко, а по време на готвенето го напръскайте неколкократно с бяло вино и вода. виж още »

Няколко хитринки при работата с яйца

Отделете жълтъците от белтъците на счупените яйца с помощта на пластмасова бутилка. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта