Регистрация

Трикове за изпичане на яйце в любимите храни

08 Dec 2022   /   nina123   /   Видяна: 1554
Трикове за изпичане на яйце в любимите храни

Как да добавите яйце към сандвичите, кренвиршите, кюфтетата, плескавиците и зеленчуците, за да стане ястието красиво и още по-полезно. Трикове за печене на яйца.

 

Яйцата са сред най-полезните животински продукти, попадащи в човешкото меню. Особено ако се сготвят по щадящ начин – без пържене и много мазнина, те даряват на тялото важни белтъчини, аминокиселини, витамини и минерали. Консумацията им се препоръчва в редица диети за отслабване и повишаване на мускулната маса. Фитнес маниаците ги избират като един от най-силните естествени протеини, а децата ги хапват заради ползите им за развитието на ума и растежа на тялото. Ще дадем няколко идеи как да добавите яйце към основните храни, за да се получат още по-полезни и красиви сандвичи, кюфтенца, печени зеленчуци и наденички. Така хем ще прибавите доза здравословност към ястието си, хем ще го накарате да изглежда по-апетитно.

Вижте рецептата, по която баба ми печеше яйца за закуска върху хартия директно на котлона

1. Печени яйца в хлебче. Този тип сандвичи отдавна е на мода, особено за хората, които искат да консумират по-малко хляб, но същевременно не желаят да се лишат от любимата филийка за закуска. Вземете си резена тостерен хляб и с отвора на чаша издълбайте в средата му кръгла дупка. Намажете с масло от двете страни и положете в тиган. Включете на умерена температура. След това в чашата чукнете едно яйце и нежно го пресипете в оформената дупка на филийката. Поръсете със сол и пипер, защото яйцата винаги се нуждаят от подправки, за да бъдат вкусни. Печете докато белтъкът се втвърди и обърнете филийката. Изпечете за кратко и от другата страна. Можете да си направите повече от 1 сандвич по този начин, дори и да сложите слайс кашкавал и/или шунка между две филии от вида. А отделената сърцевина изсушете във фурна и смелете на домашна галета.

Бърза детска закуска от варени яйца с хлебче – хапвате и потегляте за броени минути

2. Кюфтета или плескавици с цяло печено яйце в средата. Замесете каймата за любимите си кюфтета или плескавици и разстелете в кръгла форма с дебелина до 3 см на кръг върху хартия за печене. След това с отвора на чаша оформете кръгче в средата. После имате два варианта. Можете с помощта на хартията да обърнете така направения венец от кайма в намаслен тиган и да чукнете яйцето в средата му. Подправете и щом белтъкът се запече, обърнете, за да се сготви и от другата страна. Ако пък искате, можете да преместите хартията с кюфтето в тава и да чукнете яйце в центъра. Така можете да сготвите едновременно няколко порции, като подредите отделни хартии в обща тава. После пъхнете готовите венци във фурната и изпечете. Получава се красив венец от кайма или наситнено месо с още по-хубаво яйце, разположено в идеалния му център. Подобно кюфте е подходящо и за плънка на хамбургери, поставено в хлебче със зеленчуци и сос.

Рецепта за печени яйца върху кайма със зеленчуци

3. Изпечете яйцето в зеленчук. За всички, които не желаят да консумират месо или искат да включат яйцата в направата на ордьовър, могат да заменят каймата с адекватен зеленчук, в който да се изпече яйцето. По традиция това са издълбани домати, които се пълнят с яйца и се пекат на фурна. Но можете да сте още по-креативни. Среден кръгъл резен от чушка или голям лучен кръг ще задържи печеното яйце в правилна и кръгла форма. Първо положете кръга от лука или резена чушката в тиган, след това чукнете яйцето вътре. Подправете и печете – може едностранно или двустранно. Ако желаете по-малки и кокетни формички, използвайте пъдпъдъчи яйца вместо големите кокоши, както и вътрешни кръгчета от лука или по-тясна чушка.

Рецепта за печени яйца в чушки

4. Формички от кренвирши и наденички с яйце. Любимата българска соцромантика за направата на сърце от кренвирш с плънка от яйце вече е изместена от модерните методи за плейтване на храни. Но все пак злоядите деца още могат да бъдат прилъгани да хапнат кренвирш с яйце под формата на сърце или цвете. За направата на сърце разрежете кренвирша по дължина на 2 половини, но не докрай. Оставете си около 3 см при връхчето, където да се събират двете парчета. След това обърнете двете разрязани части срещуположно и застопорете с клечка за зъби образувалия се връх. После сложете в тиган и чукнете яйцето в средата. Ако ще правите цветчета, разполовете докрай кренвирша или наденичката. След това с остър нож направете напречни разрези от едната дълга страна на половината. Завийте на кръгче към другата и забодете с клечка. Поставете в тигана и чукнете яйцето в оформения център на цветето. Посолете и печете до желаната готовност.

Рецепта за по-различни цветлета от кренвирши или наденички с яйца

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Как обичаш яйцата и какъв си в леглото?

Дали човек предпочита омлет, просто бъркани яйца, твърдо сварени или рохки говори за това дали е студен, властен или нежен в леглото.   виж още »

Кулинарни трикове при пърженето на яйца

10 начина да изпържите яйца, без да се налага да викате линейка. виж още »

Няколко хитринки при работата с яйца

Отделете жълтъците от белтъците на счупените яйца с помощта на пластмасова бутилка. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта