Регистрация

Няколко трика за почистване в кухнята

15 May 2019   /   nina123   /   Видяна: 2064
Няколко трика за почистване в кухнята

Плочки, плотове и гъби - всичко в кухнята ще блесне с тези полезни и лесни начини за чистене.

 

Удоволствие е да се готви в чиста и подредена кухня, но за постигането на бленувания порядък трябва време, усилия и познания за някои практични хитринки. В материала ще откриете съвети как да спестите от времето и усилията, придобивайки полезни познания за лесните начини да се изчистят различни части от кухнята и обзавеждането ѝ.

 

1. Махане на варовик. Ако водата, с която миете е тежка, тя най-вероятно съдържа варовици. Ще ги познаете по отлаганията на мивката и недобре затегнатите кранове, както и по зачатъците на образуващи се сталагмити там, където капе или се оттича вода. За да ги изчистите, си купете кислородна вода и напръскайте с нея отлаганията. Оставете да подейства за час и ще успеете да отмиете. Можете да направите същото и с окислител за боя за коса.

 

2. Премахване на лошата миризма от гъбите за миене на чинии и кухненските кърпи. Правилно е гъбите за миене на чинии да се сменят на всеки 7 дни (повече – вижте ТУК), но особено в топлото време тяхната неприятна миризма се появява още на третия-четвъртия ден. Същото важи и за кърпата за бърсане на маса и плотове или хавлиените кърпи за ръце. Смесете равни количества вода и оцет и накиснете в течността за 30-60 минути. След това отмийте с хладка вода.

 

3. Чистене на пожълтели кухненски повърхности. Вземете си 1 пакет лимонена киселина (лимонтозу) и разтоврете в 150 мл вода. След това нанесете върху дадената повърхност и оставете да подейства 10 минути. Изтъркайте с абразивна гъба или хавлиена кърпа, ако се притеснявате, че ще нараните уреда.

 

4. Чистене на фуги на плочки. Тази работа е особено досадна или поне беше. Вече имате страхотен трик за това. Вземете една свещ и прокарайте с леко натискане през фугите. Почиствайте периодично свещта и се наслаждавайте на резултат с едно движение. Восъкът прави чудеса.

 

5. Добрият стар обезмаслител. Всяка кухня трябва да разполага с него. Той не е подходящ за чистене на плотове, защото може да останат микрочастици от него и да полепнат по храна или тесто, което месите. Но що се отнася до мивката, печката и абсобатора – неговата помощ е безценна. Напръскайте и след 10 минути минете повърхността с домакинска хартия. Ще се изненадате колко лесно блесва всичко.

 

6. Чистене на плотове от мазнина. За да не рискувате с химията на обезмаслителя, използвайте най-простото химично правило – мазнините се разграждат с киселина. Вземете силен оцет и намажете плота. След 5-10 минути изтрийте с домакинска хартия. Освен мазните петна, ще се махнат и лошите миризми. Не е нужно да отмивате.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Домашен препарат за почистване на дъната на тигани и тенджери

С какво се почиства загорялото дъно на тиган, тава или тенджера, за да блесне все едно съдът не е употребяван?   виж още »

Алтернативни гъби за измиване на упорити петна от съдове

Какво представлява магическа гъба за миене и върху какви повърхности може да се използва тел за миене? Как с пемза и шкурка се чистят упорити петна в виж още »

Пет трика за пестене на ток у дома и в кухнята

Навици в кухнята, които пестят електричество и пари.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта