Регистрация

Пет трика за пестене на ток у дома и в кухнята

21 Oct 2021   /   nina123   /   Видяна: 1230
Пет трика за пестене на ток у дома и в кухнята

Навици в кухнята, които пестят електричество и пари.

 

Немско изследване от 2016-а година установи, че близо 40% от общото изхарчено електричество в домакинството е изразходено в кухнята. Оказва се, че там, където се съхранява и приготвя храната, отива най-много ток. И е логично да бъде така – все пак неизключваемите уреди вкъщи са именно кухненските – хладилник и фризер. Както и много често използваните печка, съдомиялна, бойлер, различните готварски роботи – пасатор, миксер, хлебопекарна, чопър и др. Ако човек е свикнал да живее здравословно, консумирайки домашно приготвена храна, е добре да има предвид няколко любопитни факта за електроуредите в кухнята. Какви са тези хитрини за пестене на ток, разкрива сайтът thekitchn.com.

1. Неправилната употреба на хладилника харчи много ток. Това е електроуредът във всяко домакинство, който работи практически постоянно и без да се изключва от електрическата верига. Но разходът му е различен в различни условия. Макар модерните хладилници да са с висок енергоспестяващ клас, това не прави работата им безплатна. Оказва се обаче, че хората не знаят как да боравят с тях. Тайната на пестеливостта на хладилника се крие в количеството на неговия пълнеж. Оптимално хладилникът трябва да е напълнен на 75% и настроен на средна степен на охлаждане. Производители апелират да не се препълва и претъпква цялото хладилно пространство, защото уредът се пренатоварва, опитвайки се да поддържа постоянната ниска температура. Оттук консумира и повече ток и използва по-рядко вградената си система за пасивно запазване на хладнината. Честото и по-продължително отваряне на врата също изисква от него да работи по-усилено, за да запази необходимата температура. А тази работа от своя страна гълта електричество. Затова първо решете какво ви трябва от хладилника и после отворете вратата. Ще забележите в следващата си сметка, че това малко действие дава резултат.

2. Не дръжте постоянно включени малките електрически уреди. Ако при издърпан от контакта хладилник ви очаква развалена храна, то нищо не губите, ако извадите от електрическата система кабелите на пасатора, чопъра, машината за месене, хлебопекарната, миксера, тостера и гофретника, сокоизстисквачката, кафе машината. Всички те отчитат пасивна консумация на електричество, когато са включени. Някои от тях дори имат вградени светодиоди, които допълнително гълтат ток. Пък и съвременните заети домакини понякога не ги използват с дни и седмици, но пропускат да прекъснат връзката им с електрическата верига. Ето как в края на месеца се хвърлят пари на вятъра.

3. Пускайте съдомиялната чак когато е пълна. Не е приятно посудата от снощното хранене да пребивава недоизмита в кухнята, чинно подредена в миещата машина, ала идеята на този уред е именно да съхранява чинии и чаши, вилици и лъжици до момента, в който се натрупат, за да ги хигиенизира. Пред домакина остава тежката задача да убеди психиката си, че реално няма смисъл да се пуска миялна преди да е пълна. Спазвайки това правило в рамките на месец можете да спестите до 1/3 от броя на активна дейност на машината. Опитайте и ще откриете, че има и финансов ефект.

4. Първо слагайте тигана, после пускайте котлона. За благодарност на разсеяните домакини модерните котлони вече отказват да се включат, ако върху тях не е поставен съд. Но за хората, които разполагат с по-стари печки, е важно да не губят излишна топлина, включвайки първо котлона, а след това да се отдават на търсене на подходящата тенджера или тиган, наливане на вода или мазнина в нея. Още по-голяма грешка е да започнете да готвите без предварителни заготовки. Ако пържите лук например, първо го нарежете, а след това сгорещявайте олиото за готвенето му. Така няма риск да се наложи да дръпнете загретия тиган, защото продуктът още не е готов в желаните форми и размери за направата на ястието.

5. Инвестицията в енергоспестяващи уреди има възвращаемост. Производителите насочват голям ресурс в създаването на електрически джаджи, които наистина да работят с по-ниска консумация. Понякога отказът за подмяна на печка, хладилник или фризер с по-нов и по-енергоспестяващ може да ви струва солено. Успокойте себе си при взимането на решение за иновиране на обзавеждането не само с този финансов факт, но и с психонагласата, че всеки се радва на нови, чисти и свежи предмети в дома си.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Дарете с нов живот отпадъците в кухнята

Пластмасовите контейнери, черупките от яйца, мрежите от опаковане на плодовете, остатъците от стари сапуни и зеленчуци могат да направят живота по-лес виж още »

Няколко трика за почистване в кухнята

Плочки, плотове и гъби - всичко в кухнята ще блесне с тези полезни и лесни начини за чистене.   виж още »

Практични в кухнята – научи се да замразяваш

Няколко полезни съвета със замръзнали хранителни продукти. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта