Регистрация

Домашен препарат за почистване на дъната на тигани и тенджери

28 Oct 2022   /   nina123   /   Видяна: 8995
Домашен препарат за почистване на дъната на тигани и тенджери

С какво се почиства загорялото дъно на тиган, тава или тенджера, за да блесне все едно съдът не е употребяван?

 

Всеки домакин си има любима тенджера, тава и тиган, в които сякаш храните стават по-вкусни. Идеята да се добави в рецептата, че ястието се готви точно в този съд е хрумвала на мнозина, когато трябва да се разделят с посудата, служила им вярно години наред. И докато модерните незалепващи покрития се изчистват лесно и с едно докосване, то дъното на съдовете се измива много трудно и по него с годините употреба полепват и се натрупват всякакви нечистотии. Всичко изглежда добре, докато тиганът не се обърне с „дупето“ нагоре, за да лъснат следите от дългогодишната му служба в кухнята. Как може да се спаси подобен съд, показва влогърът Александър в канала си Schnelle Rezepte. Кулинарят създава домашна смес от сапун и готварски продукти, която като с магическа пръчка изчиства замърсяванията и скопчените с времето мазни петна и загорели парчета.

Как се приготвя крем за почистване на загорели тигани и тави? Вземете сапун на блокче и отрежете от него 50 грама. След това рендосайте от едрата страна на рендето и прехвърлете получените стърготини в купа. Добавете 4 с.л. горчица на прах и 3 с.л. сода бикарбонат. Размешайте тези сухи съставки и залейте със 100 мл течен сапун. Разбъркайте много добре – ще се получи ухаеща на горчица жълта каша. Вашият ръчно направен препарат за съдове е готов. Трябва да се използва възможно най-скоро, затова подредете на плота с дъното нагоре всички съдове, които искате да почистите. Така ще обновите кухнята без да купувате нови тави, тенджери и тигани.

Как се нанася кремът за почистване на дъното на тигани? Можете да работите с лъжица или директно с ръка. Гребнете от пастата и нанесете на плътен слой върху неугледните и зацапани дъна. Леко разтрийте и оставете настрана. Предварително трябва да сте измили и подсушили все пак съдовете, за да сте сигурни, че по тях е останало само упоритото зацапване. Сега активният крем започва да действа. Оставете го да свърши работата си за 15 минути – не бива да засъхва, затова внимавайте да не го забравите намазан и непочистен.

Почистване на съдове с домашно направен препарат. След като времето за действие е изтекло, вземете обикновена гъбичка с телче за миене на чинии. Нежно с телчето отстранете крема и ще отчетете магията – дъното блести от чистота като ново. Измийте под течаща топла вода и се насладете на резултата – новият живот на любимите съдове едва сега започва и вече няма да се притеснявате да сервирате директно в тях пред гостите си. Все пак готвенето е удоволствие, когато в всичко в кухнята свети от чистота.

За какви повърхности може да се използва кремът за почистване на загорели петна? Той е подходящ за дъната на всякакви тигани, тави и тенджери, в които готвите. Не се използва за почистване на вътрешността на съдовете, защото содата надира и разваля незалепващото покритие. Можете обаче външно да лъснете любимата посуда, дори замърсявания по вилици и лъжици, кранчетата на мивката и други иноксови повърхности. Подходящ е за почистване а стари котлони и котлонени предпазители на газови печки. Хубавото в тази рецепта за домашен препарат за почистване е, че не съдържа химия, която би се отделила в храната по време на готвене. От здравословна страна този ръчно направен продукт за почистване е много по-добър от вариантите в магазините, чиито активни съставки могат да се разпространят във въздуха или ястието при нагряване.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Почистване на ръце от орехови кори

Оцветените от орехи ръце не могат да бъдат напълно почистени. Орехите цапат дрехите необратимо – внимавайте!   виж още »

Няколко трика за почистване в кухнята

Плочки, плотове и гъби - всичко в кухнята ще блесне с тези полезни и лесни начини за чистене.   виж още »

Да почистим микровълновата фурна без препарати и химикали

Цитрусови плодове, ванилия и оцет ще премахнат зацапванията от храна в микровълновата и ще я накарат за заухае на свежест. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта