Регистрация

Клуб сандвич – Ню Йоркското тестено изкушение

20 Jun 2018   /   nina123   /   Видяна: 2426
Клуб сандвич – Ню Йоркското тестено изкушение

При Клубът редовете хляб са задължително три, а в плънката има месо, листен зеленчук и сос.

Вариантите на сандвичи по света са хиляди, но в комерсиалните хранителни вериги често попадаме на едни и същи видове бърза храна, които дори носят едно и също име. Така например чийзбургера, фишбургера и Разпънатият Джо са само част от вечно повтарящия се репертоар. А какво да кажем за предлагания във всяко кафене Клуб сандвич?

 

Как се появява Клуб сандвичът? Не пренебрегвайте тази храна със столетна история, съветва БГНЕС. Вековната традиция на трите хлебчета с плънка датира от 1899 година, когато заведение за хазартни игри в Саратога Спринкс, Ню Йорк започва да приканя гостите да се подкрепят с нещо вкусно и питателно. Постепенно сервираните там сандвичи набират популярност и само за година идеята се прехвърля в десетки местни заведения.

 

Какво съдържа оригиналният Клуб сандвич? Според първите рецепти за направата му Клубът представлява три реда препечен хляб с плънка помежду им, застопорени от парти клечка или клечка за зъби. Изпеченият сандвич се разделя на 2 или 4 части в зависимост от големината хляб и задължително се сервира в компанията на пържени картофи и резени домати. Сосовете, които се използват са майонеза и горчица, а редовете отдолу нагоре са както следва – препечен хляб, сос, печен бекон, домати, препечен хляб, сос, печено пуешко филе, зелено листо – маруля или друг вид свежа салата. Пуешкото филе от своя страна се маринова в зехтин и подправки и се пече на скара или плоча.

 

Клуб сандвич – едно име, няколко вариации. Едва ли сте хапвали два еднакви Клуба в две различни заведения или вериги. Въпреки стриктната рецепта още през 50-те години на XX век, когато консумацията на сандвичи в САЩ и Европа драстично се повишава, се появяват много видове под името Клуб. На места махат среданта филия и се получава обикновен прехлупен топъл сандвич. Пуешкото филе се заменя от телешко или пилешко месо, което е доста по-комерсиално. Към сосовете се добавя пикантна и пушена нотка, а скоро се появява и любимата на мнозина плочка сирене, липсата на която се отчита като голям минус на оригинала.

 

Клуб сандвичът днес. Ако преди половин век направата на Клуб е счиата за изкуство, днес на него се гледа като на бърз вариант да се прихапне нещо засищащо на крак. Специалните приплесващи скари за Клуб сандвич позволяват за кратко време да се приготви голяма бройка, което го прави идеален за семейна закуска или като част от менюто на клубове и кафенета. Тези скари обаче не позволяват добавянето на междинната филия хляб, каквато е основната идея на сандвича.

Вижте стотици рецепти за всякакви сандвичи

ПОДОБНИ СТАТИИ

Нестандартни варианти на плънка за баница

Сладки баници с маршмелоу, шоколад и мармалад и солени пайове с плънка от пържени зеленчуци или колбас с кашкавал ви помагат да превърнете обикновенит виж още »

Натикай в хляба и хапни!

Нарежете хляба на полуфилийки или подредете остатъците на куличка и вмъкнете всички продукти, за които ви хрумне.   виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous27-12-2020
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Amoxicillin 500mg Capsules Amoxicillin cvw.xfiv.kulinarno.bg.nod.ak http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
anonymous27-12-2020
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Amoxicillin 500mg Capsules Buy Amoxicillin Online tby.tute.kulinarno.bg.xou.wz http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта