Регистрация

Спанак ни помага да устоим на апетита

13 Mar 2014   /   nina123   /   Видяна: 3615
Спанак ни помага да устоим на апетита

Магията за потискане на глада в листния зеленчук е открита съвсем наскоро и се казва тилакоид.

Как да потисна апетита“ е въпрос, който интересува множество хора, страдащи от наднормено тегло по целия свят. Живеем в общество, където вкусната храна наднича от всеки ъгъл, кулинарните изкушения, често пъти бедни на полезни съставки и богати на мазнини и калории, ни спират с аромата си и ни подтикват да направим поредния грях към тялото си, като им се отдадем. Не е лесно човек да се храни здравословно на фона на всичката тази вредна вкусотия, ухаеща от бутки, сергии, ресторанти и кафенета, пицарии, сладоледаджийници и сладкарници на колела. Да не говорим за големите вериги за бързо хранене, които могат да се надушат дори и от километър.

Човешката психика трудно устоява на този апетитен напор и често се поддава на изкушението да си хапне вредна храна и то в по-голяма доза от препоръчителните количества. Но как да потиснем всичко това, как да накараме отделящата се в устата слюнка да спре да ни тласка към греховното наяждане, а къркорещият стомах да не помага в цялото това злодеяние към здравето и външния вид?

На този въпрос отговори преди броени седмици шведският професор по регулиране на апетита Шарлот Ерлънсън, която е на път да реши всички проблеми на жените, подложени на диета, както и на хората, стремящи се да победят неистовия апетит и усещането за глад. Учената установи, че в спанака има съставка, която потиска желанието за ядене, без да обостря нервната система и да прави човека неспокоен.

Вълшебното вещество бе наречено тилакоид и по думите на откривателката си то представлява химично съединение, което се освобождава от клетките на растението едва след като премине през дадена обработка. СУРОВАТА КОНСУМАЦИЯ НА СПАНАК НЕ МОЖЕ ДА ПРИВЕДЕ ТИЛАКОИДА В НУЖНАТА АКТИВНОСТ, ЗА ДА СЕ ПРЕБОРИ С ГЛАДА. Професор Ерлънсън обяснява, че растението трябва да бъде намачкано и прекарано през центрофуга и едва тогава да се премине към неговата консумация, като се дъвче многократно.

Така погълнат спанакът потиска глада с над 50% и ако се консумира преди ядене, човек е склонен да намали порциите си на половина и дори да се откаже от предвиденото си за следващо хапване меню. Освен това изкусителните миризми губят своя чар и предизвикателство, а стомахът се засища с по-малки порции.

Откривателката на съединението обещава да се заеме с изучаването на точните му влияния върху човешкия организъм и да опише действието му за убиването на апетита и глада.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Четирите сигнала за засищане, които мозъкът получава

Защо хората се хранят след като са се наяли и реално нямат нужда от повече храна? Кое предизвиква усещането за ситост и как да спрем да се тъпчем? &n виж още »

Нахвърляме се на захар и тесто, ако сме недоспали

Липсата на натрупана енергия от съня се компенсира с апетит към висококалорични храни.   виж още »

5 храни от които огладняваме

Продукти от които само дебелеем, без да се заситим.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта