Регистрация

Прекаляването със захарта ни прави агресивни

02 Dec 2019   /   nina123   /   Видяна: 1801
Прекаляването със захарта ни прави агресивни

Бялата захар предизвиква психически смущения, отключва гнева и параноята.

 

Захарта неслучайно е наричана бял убиец. В минимални дози тя е идеален овкусител и дори носи ползи на тялото, но по-голямата част от човечеството днес превишава тези дози, смятат експерти, цитирани от FoodPanda. Според изследователите за нормално се счита количеството от 2 ч.л. на ден, но това важи за възрастен здрав човек. Хората от рисковите групи (затлъстяване, диабет, деца и възрастни, бременни) трябва да намалят това количество наполовина.

 

Заболявания от захарта. Освен диабет тип 2, наричан още захарна болест, белият убиец причинява сърдечно-съдови проблеми, влияе на теглото, здравината на клетките и кожата, гъстотата на кръвта, усвояването на полезните вещества от храната. Това са всеизвестни факти, върху които дори няма да се спираме, защото учените тепърва откриват нови сензационни вреди от захарта, които са свързани с психическото състояние.

 

Захарта разрушава нервната система. От една страна сладката подправка води до пристрастяване – колкото повече се приема от нея, толкова повече тялото я желае. Но тя активизира хормони, които потискат усещането за щастие (породено от ендорфин), и пречат на спокойствието и чувството за сигурност, повлияно от окситоцина. Освен това възпират и производството на дупамин – хормонът, благоприятстващ спокойния сън.

 

Какво се случва с хората, прекаляващи със захарта. Първоначално те изпитват нужда от приемането на още захар, защото тялото свиква с по-висок гликемичен индекс и се опитва да поддържа нивата му. Пристрастените хапват все повече сладкиши, откъдето започват проблемите с теглото и сърцето. Но освен това се появява чувство на неудовлетвореност, страх, притеснение, понякога дори депресия. Обикновено следва социално отчуждение, което е толкова плавно, че човек рядко успява да го отчете.

 

До какво води захарната пристрастеност. Преминали етапа на пристрастяване, вече се усеща и първото главоболие след приемане на сладкиши. Това трябва да е червената лампа, която да каже „стига“ на бялата захар. След главоболието идва чувство на отпадналост, което завършва с често раздразенение, тревогата (понякога параноя) и безсъние. Хормоналната картина вече е в тъмни багри – трябва да се спре ударно захарта. Консултация с медицинско лице не е излишна, защото може да последва срив на нервната система, който да доведе до неочаквани и нежелани действия.

 

Повечето хора са прекалили със захарта без да знаят. След изпиването на любимото кафе или друга напитка, подсладена със захари за момент се усеща прилив на енергия и лек дискомфорт под формата на болежка в главата. Той изчезва сравнително бързо. Следва обаче силно притеснение за работа, семейство, рутинни задължения. С появата на чувството, че може да не се постигне идеалното справяне с проблеми и задачи вече трябва да се знае, че най-вероятно виновен е безобидният сладкиш или напитка, които са приети около час по-рано, обясняват експертите. Затова обърнете внимание още веднага, а не отдавайте страховете и ядовете си на претовареното ежедневие или стандарта си на живот. Още повече на отношенията с близки и приятели. Всъщност вината може да се окаже в захарта, следователно и във вас, щом сте си позволили да я приемете в тези неразумни дози.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Турбинадо – естествен заместител на бялата захар

Нерафинирана тръстикова захар измества традиционния бял подсладител в любимите напитки и десерти.   виж още »

Нахвърляме се на захар и тесто, ако сме недоспали

Липсата на натрупана енергия от съня се компенсира с апетит към висококалорични храни.   виж още »

Тридневна диета спасява от захарна зависимост

Ако не искате да сте грозни, болни и дебели, сведете до минимум консумацията на захар, съветва хранителният експерт Брук Алпърт.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта