Регистрация

385 калории повече, ако не се наспим

29 Jan 2018   /   nina123   /   Видяна: 2061
385 калории повече, ако не се наспим

От недостиг на сън се напълнява и затлъстява.

 

Всеки човек има строго индивидуална нужна от продължителност и качество на съня. Едни успяват да се ободрят и след 6 часа спане, на други са им нужни дори 9, за да успеят да се вдигнат от леглото. И за съжаление това количество трудно може да се промени. Но това, което можете да се постараете да направите, е да си го доставите. Защото в противен случай рискувате да си навлечете множество неприятности – започвайки от напълняване, през затлъстяване, диабет и проблеми със сърдечно съдовата система. Защо става така – обясняват от tialoto.bg, позовавайки се на European Journal of Clinical Nutritions.

 

Недоспалият човек изяжда средно с 385 калории повече от ежедневното си количество. Експертите провели 11 проучвания, за да установят, че човек, който става с умора от леглото, е склонен да си хапне повечко, отколкото ако си е починал добре. В допълнение умората убива тонуса и желанието за движение. Така погълнатата допълнителна дажба се изразходва по-трудно, защото умората прави хората мудни и физически пасивни. Изводът е, че ако не се наспинкате качествено, хем ще изядете повече, хем ще изразходвате по-малко. А това е най-сигурният начин да качите излишни килограми.

 

Хормонът грелин е виновен да се тъпчем след недоспиване. Той отговаря пряко за апетита и усещането за глад. Когато човек не си е доспал, дори и еднократно, грелинът се произвежда в много по-големи дози. Затова е нормално след кратък и недостатъчен сън да изпитате панически глад, който веднага отвежда по пътеката към хладилника.

 

Грелинът ни подтиква да ядем вредна храна. Не само че при недоспиване се появява апетит, но той бикновено е насочен към нездравословни храни – тестени изделия, пържени ястия, фаст фууд или шоколад. Учените обясняват, че грлинът е хрмон, който се потиска с „награди“, а наградите, които човек прави за себе си е да си позволи онова, което си забранява. Нормално е дори след като се натъпчете при недоспиване да сте склонни да похарчите срамно големи суми пари за неща, които на отпочинал мозък не бихте си купили.

 

Системното недоспиване ни разболява чрез хранене. Ако често ви се случва да ставате от леглото с умора и да усещате недостиг на сън, то най-веротно и честичко си похапвате нездравословна храна. Също така забелязвате, че сте намалили движението и посещението на тренирови. А последствията, освен че не влизате в старите си дрехи, продължават с повишаване на кръвното налягане и кръвната захар. На следващ етап може да си навлечете хипертония и да застрашите тялото си от диабет. И тук главните виновници не са пиците, сандвичите и сладкишите, които лекомислено поглъщате, а недостигът на сън, който така нехайно си позволявате.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Нахвърляме се на захар и тесто, ако сме недоспали

Липсата на натрупана енергия от съня се компенсира с апетит към висококалорични храни.   виж още »

Индивидуален калкулатор на дневните калории

Колко калории изразходва човек на ден спрямо възрастта, теглото, височината и начина си на живот?   виж още »

Защо вечер преяждаме и пием алкохол

Вредните навици излизат на яве в края на деня, защото тогава волята отслабва. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта