Регистрация

Хранителната мафия печели от страданието на хората

28 Aug 2013   /   nina123   /   Видяна: 2939
Хранителната мафия печели от страданието на хората

Производителите на храни първо правят така че да напълнеем, а след това ни продават диетични продукти.

Критично обезпокояващи факти за хранителнителната индустрия публикува авторът на филма The man who made us thin (Човекът, който ни кара да отслабнем) – Жак Перети на 7 август 2013 г. на страниците на в. Гардиън. Разследващият журналист доказва, че хранителната индустрия има за цел да направи хората дебели, за да им продаде в последствие произведени от същите тези фирми (или други, но със същите собственици) диетични храни, хранителни добавки за наднормено тегло и дори лекарства, с които да се комбинира диетата. Перети разкрива потресаващи факти за взаимовръзката между обикновената храна, която си купуваме, продуктите на щанда за здравословни ястия и лекарствените медикаменти и добавки, направени за хората с наднормено тегло.

Суматохата около обявения за един от най-важни човешки проблеми в глобален мащаб днес – затлъстяването, е изкуствено създадена, а разследването, проведено от журналиста показва, че в този акт срещу човечеството от страната на лошите играят „бялата мафия“, производителите на диетични продукти и дори Световната здравна организация (СЗО), която обяви наднорменото тегло като страшно явление, с което обществото трябва да се бори.

„Немска фирма, известна в цял свят с двете си основни линии – шоколадови изделия и сладоледи купува едни от най-известните и доказано ефективни компании в производството на течни, диетични и диабетични храни в САЩ“, обяснява Перети, като в статията си посочва имената на производителите. След още няколко конкретни примера, в които журналистът показва хранителен гигант, сдобил се с линия за поддържане на фигурата, обяснява и цялостната концепция на собствениците на тези вериги. А именно – хора без наднормено тегло влизат в супермаркета и си купуват сладоледи, пици и всякакви добре изглеждащи и вкусни храни, богати на подобрители, оцветители, ароматизатори, консерванти. Разбира се, единствената цел на тези продукти е да бъдат продадени – т.е. да се харесват на купувача с визия и апетитност и в никакъв случай да не му позволяват да се замисли какво наистина слага в устата си. А над 90% от съставките, които правят храната „продаваема“, водят до затлъстяване и наднормено тегло. Тогава идва моментът, в който същите тези консуматори вече имат нужда от отслабване. И естествено се отправят към щанда с подходящите за тази цел храни, които обаче са произведени от същите фирми – виновни за вече съществуващия проблем, обяснява авторът.

Ролята на СЗО се оказва ключова именно в този момент, защото тя трябва да наблегне върху важността на проблема. Както и редица други здравни организации, занимаващи се уж с борбата против затлъстяването, тя не съди и не санкционира производители, не разяснява детайлно какво точно като има и марка не бива да се яде, за да се предпазим от напълняване, а подчертава какво трябва да се консумира от хората с наднормено тегло, пише Перети. За да докаже, че проблемът е наистина глобален и да излезе със становището, че всеки трети човек в света страда от наднормено тегло, СЗО намаля индексът при който хората се считат за затлъстели (BMI – Body Mass Index) от 30 на 25. Така в групата, пречислена към болестно състояние, влизат още десетки хиляди хора, които до скоро са спадали към нормално тежащите.

Независимо прав или не Жак Перети поставя пред света един друг проблем – не как да се избавим от килограмите, а как да се спасим от тяхното натрупване, като не се превръщаме в слуги и роби на една стройна система, която ни продава вкусни храни и „папка“ на наш гръб от нашето нещастие.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Най-препълнените с вредно палмово масло храни

Къде хранителната индустрия влага най-много хидрогенирани палмови мазнини и кои храни да не си купуваме в приготвен вариант?   виж още »

Тайните на хранителната индустрия: Какво има в плодовите сокове?

Полезни ли са плодовите сокове с витамини и съдържание на плодове в напитката?   виж още »

Газираните напитки ни убиват бавно, но сигурно

Учени доказаха че само три кутийки газирана вода или кока-кола на ден ще съкратят живота ни с няколко години. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта