Регистрация

Най-добрите протеини за добавка в салатата

27 Jul 2022   /   nina123   /   Видяна: 2036
Най-добрите протеини за добавка в салатата

Превърнете салатата в диетично питателно основно – засищаща, вкусна и изпълваща с енергия и виталност, като добавите правилния протеин в нея.

 

Лято е, жегата потиска апетита, тялото се поти и губи ценни витамини и минерали, а оскъдните дрехи и плажът изискват добра фигура, която да изглежда естетически и да се чувства уверено. Затова салатата е най-добрата храна за топлите дни – едновременно зарежда с витамини и минерали, нискокалорична е, лека и поносима за жарките дни, бедна на вредни мазнини и богата на диетични фибри. Но за да се нахрани човек с една салата, в нея трябва да има достатъчно количество протеин. Благодарение на него се постига усещане за ситост и енергия, виталност и добро настроени. Пък и се горят мазнини и се топят обиколки. С добавката на правилния протеин салатата се превръща от предястие в питателно, полезно основно, с което фигурата се променя към по-добро. Кои са най-стойностните протеини за добавка към порция салата и в какъв грамаж, ще разкажем сега.

1. Изварата е най-пълноценният хранителен протеин. Грешка е да се смята, че това са месата, защото порция от 100 г извара съдържа необходимият протеин за следващите 12 часа дори и да ги прекарате във фитнеса. Ако сте свикнали да хапвате любимите си салати като Гръцка , Шопска и Овчарска със сирена, то лятото е времето да замените млечния продукт с извара. Можете да я прибавите и към листни зеленчуци и дипове, превръщайки ги в порция питателно ястие за тънка талия.

Вижте как се приготвя домашна салата тип разядка от извара с майонеза

2. Пилешко месо към салати. Мнозина го пренебрегват заради антибиотиците и добавките за растеж, с които се захранват птиците при отглеждането. И в тази теория има голяма доза правота, но все пак протеинът в пилешкото не е за пренебрегване. Той се съдържа най-много в бялото месо, ето защо можете да си позволите веднъж на няколко дни някоя грилована, сварена или изпечена пилешка пържола като добавка към порцията свежи зеленчуци. С нея ще се заситите за много часове и ще имате силата и настроението да постигнете целите си.

Вижте уникално вкусната ни домашна салата с печено пилешко

3. Рибата като протеин към салати. Тя е на трето място по съдържание на протеин, особено месестата едра риба. Залагайте смело на риба тон, сьомга, скумрия, толстолоб, шаран, ципура, треска, пъстърва. Едновременно придава уникален вкус на порцията зеленчуци, засища идеално и съдържа високи нива на протеин. Освен това мазнината в рибата спомага за смилането на зеленчуците без издуване на стомаха. Те пък от своя страна даряват фибри, които липсват при храносмилането на морските дарове. Така че симбиозата в чиния е пълна.

Вижте рецепта за идеалната комбинация от риба, листни зеленчуци и варени яйца с дресинг

4. Добавете растителен протеин към дресинга на салатите. Грешно е да се мисли, че протеините са само от животински произход. В хранителната верига се продават протеини, извлечени от зърна и семена. Те са силно концентрирани и 1 ч.л. от тях е достатъчна, за да превърне салатата в основно. Изберете си протеин, който ви допада на вкус – грахов, рожков, конопен или друг и добавете порцията към соса за салати. После залейте и се насладете на уникален вкус, засищане и здравословна храна. Свойствата на брашното от бадеми е сходно, затова е добре да имате пакет от него в долапа си.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Колко протеин задължително трябва да се изяде на ден

Защо е важно да се яде храна, богата на белтъчини и колко белтъчини трябва да се приемат на ден за здраве, сила и тонус.   виж още »

Защо се овкусява салатата с дресинг и как се прави дресинг за салати

Компоненти на идеалния дресинг за салата и как се приготвя страхотен сос за салати?   виж още »

Правила за правене на идеалната салата

Идеалната салата съдържа седем компонента, балансирани така, че да радват с вкус, да засищат и да изглеждат апетитно.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта