Регистрация

Правила за правене на идеалната салата

01 Feb 2019   /   nina123   /   Видяна: 2152
Правила за правене на идеалната салата

Идеалната салата съдържа седем компонента, балансирани така, че да радват с вкус, да засищат и да изглеждат апетитно.

 

Да се сготви салата не означава просто да се нарежат зеленчуци в определени формички и да се смесят в комбинации. Салати и предястия е отделно звено в кулинарията, което изисква познания и разбиране, прави се с финес и цели разкош за сетивата. Това е готварска наука, която превръща обикновените продукти в комбинация на удоволствието. А най-основната част от познанието за направа на вкусна и питателна салата описва като за начинаещи каналът Tasty в свое видео, споделено в социалните мрежи.

 

Задължителни компоненти на салатата. Всяка истинска салата съдържа следните групи съставки – зеленина, протеин, въглехидрат, зеленчук или плод, хрупкав елемент, носител на концентриран вкус и сос. Ето какви варианти можете да използвате при всяка от групите, за да сглобите стотици хиляди видове салати според вкуса, предпочитанията и продуктите на разположение.

 

задължителна зеленина в салатата1. Зеленина – това са листенцата в блюдото. Можете да избирате измежду спанак, рукола, валериана, готов микс зелени листа, маруля и още много други. Те носят основната свежест и деликатния аромат на всяка салата. Ако използвате бейби листенца, салатата става по-крехка и елегантна. Не е нужно да се прекалява – всяка съставка трябва да е балансирана.

 

какво да сложа в салатата за наяждане2. Протеинов компонент в салатата – тук можете да избирате между доста различни продукти. От обикновеното варено яйце, през печени, пушени и варени меса и колбаси, риба и морски дарове или запечено тофу, ако искате ястието да е веганско. Един протеин е достатъчен, а от комбинацията с два – вече рискувате да станат много. Така че обмислете добре.

 

енергия в салатата3. Въглехидрати в салатата – тук можете да избирате различни зърна – боб, нахут, царевица, грах от консерва, както и киноа или запечен сладък картоф. Развихрете смело въображението си, знаейки че този продукт е основният носител на калории и засищане в ястието.

 

зеленчуци и плодове в салатата4. Зеленчуков или плодов компонент в салатата – изборът е голям и минава през традиционните краставица, домат, чушка, морков към по-нестандартни решения като круша, ябълка, авокадо, ананас, манго. Трябва да помислите с какво се връзват най-добре избраните от вас протеини и въглехидрати. Тук можете да добавяте колкото вида пожелаете, без да се притеснявате от пренасищане.

 

какво хрупкаво да сложа в салатата5. Хрупкав елемент на салатата – дали семена или ядки, печени или пържени крутони, хрупкав паниран лук – просто се хванете за онова нещо, което ще създаде различна текстура на храната и ще накара зъбите да поработят. Доказано е, че докато се дъвче една хапка, се усещат нейните вкусове най-силно. Този елемент има за цел да накара хранещия се да дъвче и да се порадва на сладостта и ароматите на ястието.

 

носители на силен вкус в салатата6. Носител на вкуса в салатата – с него не бива да се прекалява, защото се очаква да е особено натрапчив. Най-модерни са сушените домати, но вместо тях можете да използвате пресен лук или чесън, маслини, семена нар, чили чушка.

 

7. Дресинг на салатата – това е спойката между всички компоненти, която прави ястието завършено. Тя се състои от четири основни компонента – мазнина, киселина, емулгатор и вкусова част. Емулгаторът може да бъде мед, горчица, доматен сос или комбинация от тях. Овкусителите са подправки – сол, пипер, босилек, риган или каквото би отивало на салатата. Някой вид оцет или прясно изцеден лимонов сок е разкошен пример за кислена. Мазнината е вид плодово, ядково или зеленчуково или олио по ваша преценка. В някои нестандартни рецепти се ползват дори животински и рибни мазнини.

 

А след като сте научили тези правила в кулинарията – помечтайте за идеалната салата, направете си списък, напазарувайте и си я сгответе. Ще видите че така направеното ястие има статут на основно. Пък и е много полезно.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Най-добрите протеини за добавка в салатата

Превърнете салатата в диетично питателно основно – засищаща, вкусна и изпълваща с енергия и виталност, като добавите правилния протеин в нея. & виж още »

Салата от леща – модерна, диетична и здравословна вкусотия

Какви са правилните компоненти на салатата от леща, за да се превърне тя в радост за очите, небцето и стомаха?   виж още »

Защо се овкусява салатата с дресинг и как се прави дресинг за салати

Компоненти на идеалния дресинг за салата и как се приготвя страхотен сос за салати?   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта