Регистрация

Триметрова тиква тежи 214 кг

07 Oct 2013   /   nina123   /   Видяна: 4610
Триметрова тиква тежи 214 кг

Тиква – чудовище се готви за Хелоуин в Рига.

Тиква, която тежи 214 кг, а обиколката й е малко над 3 метра бе представена вчера в столицата на Латвия – Рига по случай ежегодния Фестивал на тиквите, честващ прибирането на реколтата от оранжевите едри плодове, съобщава информационната агенция ИТАР-ТАСС.

Чудовищната по размери и визия тиква бе докарана на осмия пореден фестивал със специална апаратура, предоставена от организаторите на ексцентричноото мероприятие. Местни и туристи се снимаха с огромния плод, който и заслужено си спечели приза „най-хубава тиква“. Гледачката на победителката обясни, че всяка година мечтаела да създаде първенец, но досега никога не се е нареждала дори в челната тройка.

Ина Козловска разказа, че преди година, когато засаждала тиквите си, съвсем случайно се оказало, че й остава още малко свободен терен, който може да култивира, но семената вече били свършили. Градинарката прекопала и останалите лехи и помолила свой комшия да й даде семки за засаждане. Именно една от тях е „майката“ на тиквата-гигант.

Кметът на Рига честити на г-жа Козловска победата и я помоли да разреши оранжевия плодов зеленчук да бъде превърнат в огромен фенер, символ на празника Вси Светии (Хелоуин), който се чества на 31 октомври.

Тазгодишната тиква-рекордьор е най-голяма в историята на състезанието, като досегашният лидер е тежал с 49 кг по-малко. Най-голямата тиква в света е премерена през 1990 г в САЩ, където кантарът е ударил 782,4 кг, а собственикът й Хауърд Дип и до днес не може да бъде изместен от Книгата с рекордите на Гинес.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Тиква – гигант изумява клиенти в столичен плод-зеленчук

Грамадно тиквище, което тежи близо 100 кг, се превърна в атракция за малки и големи в кварталния плод-зеленчук на Люлин 10. виж още »

190-метрова кървавица спонсорира сираци

40 литра кръв, 130 кг лук и 200 метра черва правят най-голямата кървавица в света. виж още »

Фестивал на камбата закрива чушкобера в Испания

Най-голяма камба и най-плодородна градина се състезават за награда при прибирането на реколтата. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта