Регистрация

В деня на Св. Боян-Енравота се храним с дарове от българските земи

27 Mar 2014   /   nina123   /   Видяна: 3746
В деня на Св. Боян-Енравота се храним с дарове от българските земи

Сложете на трапезата си постен боб, варено жито и печени картофи и споменете паметта на похристиянчения български владетел.

Днес 28 март българския народ и православните християни в страната почитат паметта на великомъченик Боян-Енравота. Първородният син на хан Омуртаг живял в началото на 9-и век и още в ранни детски години изпъквал с прозорливост и любознателност. Като юноша няколко пъти пътувал до Константинопол, където прекарал и три години заточение. Не се знае при кое от пребиваванията си в странство той тайно приел християнската вяра, но с всяка следваща година все по-силно започнал да пропагандира, че ханските езически богове трябва да бъдат заменени от един бог, а истинският е Исус Христос, затова народът трябвало да се покръсти.

Притеснен за опитите на сина си да накара целия народ да приеме християнската вяра, хан Омуртаг дал престола на втория си син – Маламир. Енравота обаче бил ревностен поддръжник на новата религия, затова помолил брат си да освободи от заточение един от проповедниците на християнството по българските земи – Кинам, под предтекст, че го иска за свой роб. След като Кинам и Енравота можели да прекарват по цели дни заедно, те обменяли информация за Светото писание и праведния път. Хан Маламир обаче научил за заверата и осъдил брат си на смърт.

Преди да бъде обезглавен Боян-Енравота изрекъл силни предсмъртни слова. В тях той заклел целия народ, че не ще мине дълго време и България ще е обединена от една вяра – Християнството.

Поради липсата на повече сведения за живота на Боян-Енравота, той е канонизиран за Светец, но в негова чест не се извършват специални литургии. По традиция на трапезата се слагат постни ястия, родени от българската земя, а името му се споменава на глас в семейната молитва преди хранене. Традиционни гозби са постните пълнени чушки, сармите, вареното жито и печените картофи. Яде се също бобена чорба и варена царевица. За десерт се принасят сушени плодове и ядки.

Името Боян е прието от Енравота при покръстването му. То в превод означава войн. Затова и хората, които го носят се приемат за честолюбиви личности, склонни да защитават дома и вярата си.

Днес имен ден имат Боян, Бояна, Бойко, Бойка и Албена. Екипът на kulinarno.bg пожелава на всички именици да чуват името си с добрина, почитание, уважение и любов и да го носят с гордост, самоотверженост и чест.

Честит празник! 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Празнична вечеря със семейството на Св. Мина

Св. Мина е покровител на семейното здраве и ценности, пази честта на жените, помага за намиране на загубени материални и духовни ценности.   виж още »

С питка и грозде в Деня на Вяра, Надежда, Любов и София

Имената на мъчениците будят спомен за изконните човешки качества и добродетели.   виж още »

На Кръстовден без червени храни и животински продукти

На Кръстовден се меси обреден постен хляб с кръст и студът започва да настъпва.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта