Регистрация

На Атанасовден сгответе черна кокошка и надупчете питката

18 Jan 2017   /   nina123   /   Видяна: 3310
На Атанасовден сгответе черна кокошка и надупчете питката

В Деня на Свети Атанасий гоним болестите с мед и подканяме зимата да си ходи.

На 18-и януари Българската Православна Църква чества Деня на Свети Атанасий Велики – египетски епископ и един от най-почитаните християнски водачи в средата на IV век. Още приживе се прославя с разпространението на идеите за монашество в Европа, където преди появата му религиозното отшелничество в манастири било непознато. Той първи говори и за Божието Триединство, според което Бог Баща, Бог Син и Светия Дух са една и съща същност.

В българския фолклор Свети Атанас е брат на Свети Антон. Двамата са умели ковачи, които правели лозарски ножици и звънци за стадата. Песента на чановете, изработени от ръцете им била магическа и предпазвала добитъка от болести и хищници. Затова и в народните вярвания двата празника в два поредни дни са наречени „медени и сладки“, какъвто бил и звукът на звънците, направен от майсторите.

На Атанасовден се меси голяма содена питка, която се надупчва с вилица. Вярва се, че Свети Атанас и Свети Антон имат власт над болестите и именно на 17-и и 18-и януари семейството може да потърси от тях закрила и благословия за здраве през годината. Дупките по содената питка символизират тежките болести – шарка, чума и синя пъпка (народното име на антракса). След изпичане погачата се залива с мед, който да запълни дупките. После се раздава на семейство и приятели, а едно парче от нея се затваря на тавана или мазето на тъмно, за да не види болестта бял ден. Същият ритуал може да бъде извършен и на Антоновден.

kulinarno.bg омеси за вас содена питка по стара народна рецепта

На Свети Атанас се коли черно пиле или кокошка с черни пера. Тя е олицетворение на болестите. Перушината се отскубва и се пази до следващата година, за да види всяка болежка какво я очаква, ако влезе в този дом.

За вас kulinarno.bg сготви в дома си:

Пилешко с праз лук

Пилешка яхния с доматен сос и топено сирене

В някои краища на България на Свети Атанасий се готви свинско с бамя. Смята се, че 18-и януари е най-късият ден от зимата и денят расте с всеки следващ, колкото връхчето на шушулка бамя. Затова е добре и да се облажим като за последно.

Ето какво kulinarno.bg засука за Атанасовден:

Свинско с картофи и бамя

Свински гювеч с бамя и зелен фасул

На Атанасовден (както и на Св. Антоний) не се готвят варива. Според фолклорните традиции малките зрънца символизират пъпките по тялото, а големите – раните. Затова и варивата се считат за символи на шарката и чумата.

На Антонов и Атанасовден професионален празник имат ковачите, железарите, налбантите (майстори, които подковават добитък) и ножарите. Според вярванията те трябва да почиват, защото ако се наранят по време на работа, раните ще зарастнат трудно и мъчително. Екипът на kulinarno.bg честити професионалния празник на всички майстори и им предлага да стоят у дома си и да си изберат някоя от нашите РЕЦЕПТИ ЗА РАКИЕНИ МЕЗЕТА.

kulinarno.bg честити и празника на всеки с името Атанас, Атанаска, Наско, Наска, Начо, Таньо, Таню, Тинка, като им пожелава да увенчаят името си дела, които да донесат гордост на близки и обичани и пример на потомците.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Гоним с медени питки болестите на Антоновден

Звън на чанове и мед огласят и подслаждат празника на Антоновден.   виж още »

На Св. Атанасий с мед и пилешко гоним болестите от дома

На Атанасовден се извършват ритуали за предпазване от болести. Не се готвят варива, за да не дойде вкъщи Баба Шарка.   виж още »

На Антоновден – две погачи и медени десерти

Музика и звънци гонят болести и зарази на Св. Антон. Не гответе варива, да не ви настигне Баба Шарка.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта