Регистрация

Спретнете голям купон с много месища на Ивановден за здраве

06 Jan 2022   /   nina123   /   Видяна: 1524
Спретнете голям купон с много месища на Ивановден за здраве

Здраве и късмет очаква всеки, който празнува на Ивановден, независимо дали в компанията има именяк или не.

 

На 7-ми януари християните по света празнуват деня на Св. Йоан Предтеча (Кръстител), познат в България под името Ивановден. Това е светъл религиозен празник, защото не е свързан с датата на смъртта на светеца, ами с неговото дело и най-вече с покръстването на Исус Христос. Затова традициите по света са да се спретне пищно тържество, независимо дали в дома и компанията има именик или не.

Празник за Ивановден. Това е последното от тирадата зимни празници, свързани с тежки хранителни маратони и звънки тостове. Затова и човек си хапва като за последно, а музика и глъч трябва да звучи във всяка компания. В България се готвят типичните зимни празнични ястия – свинско с лук, капама, пиле с картофи, свински пържоли. Прави се баница или обредна питка, пекат се наденици и задължително каните трябва да са пълни с руйно вино. Прието е, че празникът трябва да продължи на трапезата докато денят се смени – т.е. до 00:00 часа.

Кръсти Иван, за да ти е на късмет! Столетия наред в българското християнско семейство се считало, че трябва да има поне един Иван, за да носи късмет на целия род. Историите разказват за домакинства, които са кръщавали Иван неодушевени предмети като стол, чаша или одеяло, за да донесат щастие. Завивките са били Иван, когато е трябвало в тях да се зачене, мястото, на което е поставян инвалид е Иван, за да оздравее болният. Част от посудата се казва Иван, за да има апетит злоядо детенце. Иван е магарето, за да е плодородна нивата, а човекът Иван се е тачил със силата на тотем.

Какво представлява празникът Ивановден? Счита се, че това е продължението на Йордановден и дори може да не се става от софрата докато двата дни не приключат. И на 7-ми се почита магическата сила на водата, с нея се пръскат деца за здраве, младоженци за щастие, болни за изцерение, булки за да родят, портмонета, за да са пълни и ниви, за да изобилстват. Св. Йоан Предтеча е сред най-светлите символи на християнството, затова в църквите се провежда празнична литургия. А името Иван и неговите производни са сред най-комерсиалните в световен мащаб.

Екипът на kulinarno.bg пожелава на всички християни, именици и българи весел празник и нека Ивановия късмет влезе във всеки дом, всяка мечта и всяко сърце!

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Ивановден с луканка и погача при кумовете

На Ивановден се готвят свински ребра със зеле, баница и печена наденица. Къпят се бебетата, пръскат се младоженците, гостува се на кумовете и се побра виж още »

На Йордановден и Ивановден почитаме паметта на Св. Йоан Кръстител

На Йорданов и Ивановден се месят питки, а водата се смята за магическа, свещена и лековита.   виж още »

На Ивановден с краваи и ракия при кумовете

В деня на Свети Йоан Кръстител мъжете се побратимяват, а младоженците се премиват. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта