Регистрация

На Благовещение не излизайте на гладен стомах

24 Mar 2021   /   nina123   /   Видяна: 1162
На Благовещение не излизайте на гладен стомах

На Благовец се месят медени питки, готвят се зеленища и риба с ориз.

 

На 25-и март християните по света празнуват благата вест, че Дева Мария носи в утробата си божия син. Според евангелие на Лука в съня на девицата се явява Архангел Гавриил, като ѝ казва, че ще роди непорочно заченат син, който ще спаси човечеството със силата на любовта и смирението. Мария разбира, че е божията избраница и е бременна с месия, а оттук насетне я очакват трудности и неволи, с които трябва да се справи в името на Бог и хората. Първите сложности се появяват още на следващия ден, когато девицата трябва да убеди избраника си Йосиф, че детето в утробата ѝ е непорочно заченато и изпратено от Бог.

 

На Благовец във всеки дом трябва да се изпече медена погача. Още по тъмно домакините замесват празничния хляб. Той може да е постен, но след вадене от печката задължително се маже обилно с мед, за да е благ като вестта за появата на сина божий. Парчета от питката се дават на всички от семейството, а част от хляба се прибира в джоба на дрехата преди излизане заедно с паричка. Вярва се, че на Благовещение кукувиците започват да кукат, а човек не бива да бъде закукан без храна и пари, защото така ще му върви през цялата година. Прието е от медения хляб да се раздава на познати, съседи и сранници, тръгнали на път, за да имат насъщен в себе си. Особено важно е бременните да замесят свои медени погачи. Вярва се, че така ще имат лесно и безпроблемно раждане и детето им ще е здраво и силно.

 

Традиционни храни за Благовещение. Освен медената питка, на празника се готви риба с ориз и свежи пресни зеленища. Според народното поверие на днешния ден рибата се размърдва активно във водоемите, а първите пролетни билки и ядливи треви вече са готови за консумация. Готвят се постни супи с лапад, зелени салати с маруля, пресен лук, листа от глухарчета. Правят се домашни билкови запарки за здраве, а за десерт се сервират печени или пресни плодове с мед. Никой не бива да напуска дома гладен още от сутринта, за да не бъде срещнат и закукан от кукувицата. Затова празникът започва заран в рамките на семейството. Домакинствата, които спазват пости, трябва да се лишат от рибата в менюто.

 

Поверия за Благовец. Според народните притчи на този ден студът си тръгва трайно, отстъпвайки мястото си на пролетното топло слънце. Слънчевите лъчи и зелените новопокарали треви имат магическа лечебна сила и предават молитвите към Бог. Днес се появяват и първите пъпки на дърветата. Ако човек види цъфнала слива или череша, голямо щастие очаква него и близките му. Ако вали дъжд, то той отмива мръсотията на стари прегрешения и уроки. В миналото дъждът на Благовещение се е събирал в кофи и чаши, а после се е смесвал със захар и се е пиел за здраве и сладък живот.

 

На Благовещение имен ден имат Благо, Блага, Благовест, Благовеста и Благой. Екипът на kulinarno.bg честити на празнуващите с пожелания все благи вести да идват в дома им. А на бременните жени и бъдещите майки пожелава най-сладката вест да донесе щастие и любов.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

С печени плодове и чаша вода почитаме Архангел Гавраил

В чест на божествения благовестител семейството се събира на скромна вечеря с постни сладкиши.   виж още »

На Св. Сава се готвят постни печива и се меси погача за плодовитост

На 5-и декември източноправославната църква почита паметта на Свети Сава Освещени. Празникът се чества предимно на Балканския полуостров, а в България виж още »

На Благовец се ядат зеленища и се разнася медена пита

На Благовещение не се излиза с празен стомах, а за празничната трапеза се готвят рибник, зеленини и медена погача.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта