Регистрация

На Благовец се ядат зеленища и се разнася медена пита

25 Mar 2019   /   nina123   /   Видяна: 1559
На Благовец се ядат зеленища и се разнася медена пита

На Благовещение не се излиза с празен стомах, а за празничната трапеза се готвят рибник, зеленини и медена погача.

 

На 25-и март всички християни по света празнуват Благовещение – деня, когато Дева Мария е получила „благата вест“, че носи в утробата си Божия син, който ще спаси човечеството. Според Евангелие на Лука, в съня на Мария идва Архангел Гавриил, разказвайки ѝ, че тя е божествената избраница и оттук насетне я чака труден път, който е писано да извърви. Затова на този ден празнуват също майките и бременните жени.

 

На Благовещение идва пролетта. Според народните поверия от днес Земята започва да се затопля и се разпъпва за нов живот. Тръгват цветовете по овошките и се раззеленяват тревите. Дните стават по-топли и по-жарки, а слънцето залязва осезаемо по-късно. Кукувиците започват да кукат. А според народния обичай човек не бива да бъде „закукан“ без пари в джоба и с празен стомах, защото такъв ще му е късметът цяла година. Затова пътешествениците на Благовец носят пълни кесии и парче хляб в джоба си.

 

Какво се слага на празничната трапеза на Благовещение? По традиция на празника се готви рибник или друго ястие с риба и ориз. На този ден се става рано сутринта, за да е богата и плодотворна годината. Задължително през деня се хапва нещо зелено и сезонно, защото първите ядливи треви вече трябва да са подали крехките си листа. Коприва, маруля, лапад, киселец – всички те са традиционни за деня храни.

 

Жените в дома месят медени питки. Изпича се хляб, който още докато е топъл, се намазва с мед и се оставя да попие. Благата вест се свързва с „благата“ храна, затова по парче от хляба се раздава на всички близки и приятели или хора, тръгнали на път, който не трябва да се закукват гладни.

 

Ритуали на Благовец. Вярва се, че на този ден раните зарастват по-бързо. Ето защо на Благовещение се дупчат ушите на младите момичета или се насрочват хирургични интервенции. Счита се, че днес от операция се излиза с блага вест.

 

На Благовещение имен ден празнуват Благо, Блага, Благовест, Благовеста, Благой и всички производни. Екипът на kulinarno.bg желае на именниците да носят със себе си все блага вест за околните.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Почитаме Архангел Гавраил без алкохол и животински продукти

Тачим паметта на Благовестителя Божий с вода и постна празнична трапеза.   виж още »

С печени плодове и чаша вода почитаме Архангел Гавраил

В чест на божествения благовестител семейството се събира на скромна вечеря с постни сладкиши.   виж още »

На Благовещение не излизайте на гладен стомах

На Благовец се месят медени питки, готвят се зеленища и риба с ориз.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта