Регистрация

С печени плодове и чаша вода почитаме Архангел Гавраил

25 Mar 2021   /   nina123   /   Видяна: 1112
С печени плодове и чаша вода почитаме Архангел Гавраил

В чест на божествения благовестител семейството се събира на скромна вечеря с постни сладкиши.

 

На 26-и март християнският свят чества името на Архангел Гавраил - един от седемте божествени ангелоначалници, представители на осмия ангелски чин. Ролята на Архангел Гавраил е да пази тайните на Бог и да ги предава на когото е нужно. Той се появява в сънищата с послание или заръка, дадени от Бог, дарява напътствия, посочва правилния път и избор.

 

Кой е Архангел Гавраил? В изпълнение на личния си дълг, той е сочен за известител на пророк Данаил за освобождаването на юдеите от вавилонския плен. Той се явява и на Св. Захарий, за да го провъзгласи за баща на непорочно заченатия от Елисавета Йоан Кръстител. Гавраил е бил благовестител на Йоаким и Ана за раждането на Мария, а след това се превръща в неин личен пазител и закрилник. Денят на Архангел Гавраил се чества ден след Благовещение (25-и март) защото именно той се явява в съня на Дева Мария, за да извести, че тя носи в утробата си божия син.

 

Архангел Гавраил в България. Според народните вярвания Архангелът е покровител на водата, огъня и зреенето на плодовете. Затова в негова чест се палят огньове, извършва се обредно къпане и се готвят плодови гозби за здраве. На места се извършва обредно зарязване на овощните дървета и цъфналите храсти, а напъпила клонка се носи в дома и се слага във ваза за плодородие и надежда за добри вести.

 

Какво се готви в Деня на Архангел Гавраил? Силата на първоангелът се почита със скромна и постна вечеря. Готвят се супи от варива и зърна, ушаф, сервира се печен боб или ориз, а за десерт се правят печени плодове с мед, орехи с мед и канела. Не се консумира алкохол. Закрилникът на водата се почита само с чаша вода, а огънят на масата е в свещта, забодена в постния обреден хляб.

 

Екипът на kulinarno.bg честити празника на всички, които носят името Габриел, Габриела, Гавраил и Гавриил, както и на всички християни с пожелание да получават все благи вести.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Курбан чорба, печено месо и обреден хляб в чест на Св. Архангел Михаил

На Архангеловден с тържества се благодари и моли за милост Свети Архангел Михаил. Трапезата трябва да е богата, а хората да са събрани заедно, за да п виж още »

Почитаме Архангел Гавраил без алкохол и животински продукти

Тачим паметта на Благовестителя Божий с вода и постна празнична трапеза.   виж още »

На Благовещение не излизайте на гладен стомах

На Благовец се месят медени питки, готвят се зеленища и риба с ориз.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта