Регистрация

На Св. Сава се готвят постни печива и се меси погача за плодовитост

04 Dec 2020   /   nina123   /   Видяна: 2207
На Св. Сава се готвят постни печива и се меси погача за плодовитост

На 5-и декември източноправославната църква почита паметта на Свети Сава Освещени. Празникът се чества предимно на Балканския полуостров, а в България църковни и езически обичаи се преплитат в пъстра ритуална картина.



Кой е Свети Сава Освещени? Приживе Св. Сава се прославя с построяването на много църкви и светилища и с отшелническия си жовот в пустини и пещери, където твори кошници, отдава се на дълги молитви и размисли и засвидетелства вярата си в Бог. Роден в днешните сръбски зелни на Кападокия, на 8-годишна възраст постъпва в манастир, на 18 е посветен за монах в Йерусалим. Скромността, смиреността и всеотдайността му Бог му помагат да създаде редица храмове със завещанието от богатите си родители. Целия си живот Св. Сава прекарва в бедност, хармония и молитви. Умира на 94-годишна възраст от болест.

 

Коя е Света Сава? В България Сава се възприема като жена – сестрата на Св. Варвара и Св. Никола. Поверието гласи, че „Варвара заварява болестите, а Сава ги разсява навред“ Ето защо двата поредни дни се считат за опасни откъм разболяване. Вярва се, че Сава е по-добрата сестра и спира Варвара да не пресява лошото през ръкавите си по домовете на хората. Двата дни са наричани „сечено и порязано“, защото се сита, че който хване игла или острие на нож или сатър, ще се нарани.

 

Какво се готви на Св. Сава? Друга българска поговорка определя и трапезата на Савинден. Според народа „Варвара вари, Сава – пече, а Никола – гости посреща.“. Затова на Св. Сава се сервират постни печива – печен ориз, боб на фурна, печени картофи. За подслаждане се поднася десертно жито, защото се вярва, че Св. Сава закрила и душата на мъртвите, а житото е символът на връзката на живите и починалите им близки. Разрешено е на трапезата да има вино, ала се празнува скромно, освен ако в дома няма именник. При безплодие се меси и празничен хляб.

 

Народни ритуали за плодовитост на Св. Сава. Вярва се, че ако жена изпълни ритуала, до другата година по това време ще е заченала, а може би и родила. Бъдещата майка трябва да стане преди изгрев слънце и да пресее брашното за хляба с обратната страна на ново сито. При нея трябва да дойде най-старата жена в къщата и да ѝ нарежда: „Обърни, чедо, ситото, че да ти се обърне коремът“. С пресятото брашно се замесва хляб, а после се раздава за благопожелания.

 

На Савинден празнуват Сава, Савка Славка, Слав, Славчо, Станислав, Станислава, Събина, Съби, Владислав, Владислава, Десислав, Десислава. Екипът на kulinarno.bg честити на именниците, пожелавайки им крепко здраве,сбъдване на мечтите за желани рожби, разбирателство в дома и закрила от Св. Сава при инциденти!

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Благовещение не излизайте на гладен стомах

На Благовец се месят медени питки, готвят се зеленища и риба с ориз.   виж още »

Скромна вечеря и сбъднати молитви в деня на Св. Св. Захари и Елисавета

В деня на Свети Захари и Света Елисавета Господ сбъдва молитвите на вярващите.   виж още »

На Савин ден брашното се сее с обърнато сито

В деня на Св. Сава се меси обредна погача и се вари жито за мъртвите.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта