Регистрация

Махнете въглехидратите от закуската!

09 Jun 2020   /   nina123   /   Видяна: 1693
Махнете въглехидратите от закуската!

Въглехидратната закуска, макар и от полезни продукти, може да предизвика свръхглад, напълняване, усещане за слабост и да отключи диабет.

 

Закуската трябва да е полезна, нискокалорична, засищаща и едновременно с това лека. Всичко в правилото е вярно, но се оказва, че мнозина го тълкуват по различен начин, обясняват гастроентеролози, цитирани от БГНЕС. Оказва се, че хората, които наблягат в първото си хранене на варива, овесени ядки, тестени изделия и дори плодови сокове също не са избрали правилния вариант. Още по-голяма грешка правят онези, които добавят захар в закуската си, защото отключват множество неблагоприятни процеси в организма.

 

Въглехидратните закуски са вредни. Организмът се пристрастява към тях, защото захарите имат ефект, подобен на наркотичния. Мозъкът има нужда от захар и колкото по-често я получава, толкова по-често я желае. Същото е и с кръвта. При приемане на въглехидрати, особено на гладен стомах, захарите бързо преминават в кръвта. За да ги разгради, тя повишава нивата на инсулин. Неговата атака пък води до усещане за слабост и отпадналост, при хора в рисковите групи – до световъртеж и прималяване, възможно е дори и до припадъци.

 

Дейността на сутрешния бум от въглехидрати не спира дотук. Инсулинът понижава нивата на кръвната захар и тялото, свикнало с високи стойности на глюкоза в кръвта, отговаря с апетит за още сладкиши и тестени изделия. Така гладът след въглехидратна закуска се появява много по-бързо и е доста по-силен от нормалното чувство за липса на храна. Всичката захар и калории неминуемо се отразяват на теглото и човек започва да качва килограми.

 

Панкреасът също изнемогва. Появата на захарна пристрастеност и нужда от по-чести хранения спъва работата на панкреаса. Вместо да изпълнява изчистващата си роля, той изнемогва и се стига до образуването на мастни депа в тялото. Това е първа стъпка към затлъстяването.

 

Идеи за полезна закуска. Все пак сутрин трябва да се яде, но въпросът е „какво“. Протеиновата закуска е най-доброто решение. Овесените ядки, хлябът, бисквитите, баниците, вареният ориз и плодовете могат да бъдат заменени от яйца, кисело мляко или алтернативни млека, ядки и семена. Кафето и чаят могат да бъдат подслаждани с мед вместо захар, като количеството е добре да се сведе до минимум поне в началото на деня. Зеленчуците са идеален заместител на плодовете, а чаша ядково мляко – на сутрешния фреш. Сирената и месото дори са по-приемливи, особено комбинирани със зеленчук и ядки. Можете да добавяте по лъжичка растителен протеин в овесено, соево, бадемово или друго мляко и така да си доставите необходимите калории, сила и засищане.

ПОДОБНИ СТАТИИ

От кои любими закуски трябва да махнем млякото?

Не комбинирайте овесените ядки, елдата и плодовете с мляко!   виж още »

Бабините закуски, които трябва да си останат в миналото

Загърбете мекиците, бухтите и кексчетата, ако искате да се радвате на стройна фигура и виталност през деня.   виж още »

Тежки закуска и обяд срещу диабет тип II

Две основни яденета на ден поддържат понижена кръвната захар и убиват апетита. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта