Регистрация

Бабините закуски, които трябва да си останат в миналото

24 Apr 2018   /   nina123   /   Видяна: 2670
Бабините закуски, които трябва да си останат в миналото

Загърбете мекиците, бухтите и кексчетата, ако искате да се радвате на стройна фигура и виталност през деня.

 

От закуската зависи как ще започне денят ви. Ако прекалите със захарите, тялото ви ще копнее за сладко през целия ден. Ако не си доставите достатъчно калории, няма да имате сила да се справите със задължения си. Ако наблегнете на киселини, можете да раздразните стомаха си. Ако пропуснете меню с влакна и фибри, ще забавите метаболизма си. Ако хапнете мазничко – ще ви дотежи... Въобще – със закуската много трябва да се внимава.

 

Експертите вече отричат традиционните бабини закуски, с които сме отгледани, пък дори и сме отглеждали децата си. Повечето от тях представляват вредна смес от бяло брашно и бяла захар. Съдържат вредни мазнини и малко витамини, минерали, фибри и влакна. Затова те са отживелица в модерното хранене.

 

Днес продуктите, с които готвим, са нискокачествени. Това е първата причина, която прави бабините закуски още по-вредни. Пшеницата е генно модифицирана, бялата рафинирана захар е чиста отрова, в млечните продукти се използва палмова мазнина, олиото е многократно пресовано. И ако продължим – в корите за баница има консерванти, които ще срещнете и в сирената за мазане, колбасите и къде ли още не. Логично – и храните, направени с тях са вредни. Ето кои бабини закуски е добре да изхвърлим от менюто си, за да започваме деня си една идея по-природосъобразно.

 

1. Препечените филийки са канцерогенни. Едва ли нашите баби са знаели, че препечената част от хляба спомага образуването на ракови клетки в тялото. Е, денс тази истина е широкоизвестна, затова е добре да се съобразяваме с нея. Затова по-добре ако ще ядете хляб, изберете си такъв от алтернатива на бялото брашно и не го печете.

 

2. Мекицата е нищо повече от мазно пържено тесто. Тялото ви не желае да започва красивия ден с такава „грозна“ откъм полезни вещества храна. Да – никой не спори, че мекиците са наистина вкусни, но две от тях ще набавят почти целия дневен прием от калории и ще надхвърлят дозата мазнини.

 

3. Бухтите са калорийна бомба без закъснител. Ако не вярвате – хапвайте една седмица бухти през ден и стъпете на кантара. Ако ви се вижда, че сте качили малко, сравнете обиколката на корема и бедрата си с тези отпреди 7 дни. Ако сте дама и това не ви е достатъчно, порадвайте се новата си порция целулит. Ясно е – от полезните храни не се дебелее, не се получава портокалова кожа и не се качват килца.

 

4. Яденето на сладкиши сутрин покачва нивата на кръвната захар и изисква от тялото да ги държи високи през целия ден. С други думи, ако изядете една вафла на закуска, в ранния следобед ще ви се наложи да хапнете и втора. Няма смисъл да се вкарвате в този порочен кръг. Спомените как баба подава парче домашен кекс за прихапване по пътя към детската градина или школото, трябва да си остане в миналото. Кофичка кисело мляко с мед ще ви зареди с нужните въглехидрати, без да вдига рязко нивото на кръвната захар.

 

И ако се чудите какво да хапнете на закуска, по-добре се спрете на варени яйца, тестени изелия от алтернативни брашна, екологично чисти плодове и зеленчуци, мед, извара, семена и зърнени храни от органични производства. Разнообразявайте всеки ден и помнете, че колкото по-разумно подходите към подбирането на първото си хранене, толкова по-добре ще се грижи тялото ви за самите вас в течение на деня.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Защо е важна закуската, богата на витамин В?

Кои храни съдържат витамин В и защо е най-добре да се приемат на закуска?   виж още »

Махнете въглехидратите от закуската!

Въглехидратната закуска, макар и от полезни продукти, може да предизвика свръхглад, напълняване, усещане за слабост и да отключи диабет.   виж още »

Златни правила за пълноценна закуска

Не яжте веднага щом се събудите и не си позволявайте да преяждате на първо хранене. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта