Регистрация

Тежки закуска и обяд срещу диабет тип II

19 May 2014   /   nina123   /   Видяна: 3440
Тежки закуска и обяд срещу диабет тип II

Две основни яденета на ден поддържат понижена кръвната захар и убиват апетита.

Диабетът е коварна болест, при която специфичното хранене е от особена важност за човешкия живот. Тежката диагноза променя коренно начина на хранене с цел да забави щетите, които заболяването носи на тялото и дори да предотврати някои от тях. Списъкът със забранени продукти и ястия е дълъг, препоръчителните блюда също са много, но днес ние ще си поговорим за друго – а именно – честотата на хранене и количеството, което трябва да се приема.

Чешки лекари потърсили плюсовете и минусите на различните режими са на мнение, че има два начина за приемане на необходимите калории и ястия за деня, като единия от тях е драстично по-удачен. Екипът изследвал диагностицирани с диабет тип II  (диабетици, чието тяло не произвежда достатъчно инсулин, за да разгради постъпващите в кръвта захари) в продължение на пет години, за да проучи не само най-добрата честота на ядене за здравето, но и за усещането за глад.

Според първата теория, приемана до сега хората с диабет тип II трябва да се хранят шест пъти на ден с малки количества от разрешените ястия. Оказало се обаче, че е много трудно да се спре яденето точно когато става най-вкусно и се появява апетита, а количеството на порциите далеч не удовлетворява хората. Общо взето заболелите изпитват глад денонощно и леко, но недостатъчно го залъгват по шест пъти на ден.

Затова учените препоръчват и друга диета – две основни хранения за деня и още две до три доста по-леки. Тук обаче става въпрос за закуска и обяд – т.е. двете стабилни наяждания да са в началото до средата на деня. Така заболелите ще си лягат гладни, но поне няма да усещат воплите на апетита през целия ден. След като приключат с обяда, не бива да приемат по повече от 100 калории на ядене, което означава, че в следващите часове до края на деня ще хапват нещо съвсем минимално.

Експертите обаче смятат, че със здравата закуска се убива апетита в по-нататъшната част от деня, а сутрешната активност помага на тялото да разгради храната по-пълноценно, отколкото през нощта, когато организмът е в състояние на покой. Екипът обещава още доклади по темата, а дотогава съветва всеки човек, на когото е поставена тежката диагноза да избере най-подходящия разрешен индивидуален начин за приемане на храна, така че не само да защитава здравето си, но и да се чувства комфортно и да не се измъчва от глад. 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Закуската за млада и сияйна кожа

Пет правила за хранене на закуска, които ще подобрят състоянието на кожата и ще изтрият от нея следите на времето.   виж още »

Диетолог: Комбинирайте протеин и въглехидрат на закуска

Закуската трябва да е богата на калории, но и бедна на мазнини, за да функционира тялото нормално.   виж още »

Махнете въглехидратите от закуската!

Въглехидратната закуска, макар и от полезни продукти, може да предизвика свръхглад, напълняване, усещане за слабост и да отключи диабет.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта