Регистрация

Масло от ларви заменя вредните палмови мазнини

04 Mar 2020   /   nina123   /   Видяна: 1845
Масло от ларви заменя вредните палмови мазнини

Иновативната мазнина от буболечки е полезна, евтина и лесна за производство, но вкусът ѝ не позволява да бъде добавяне в големи дози в храната.

 

Палмовата мазнина може да е полезна, ако се използва нехидрогенирано и нерафинирано палмово масло, но в широката хранителна индустрия готвенето с този продукт допълнително оскъпява храната и я прави недостъпна за част от потребителите. А радостта на масите от ниските цени на вафли, шоколади и сладкиши има своята стойност, която се отразява на здравето. Но част от производителите насочват продукцията си към клиенти, свикнали да се съобразяват именно със стойността, затова и множество сладкиши, чипсове и дори пържени картофи и други зеленчуци по заведенията се правят с нискокачествената и вредна палмова мазнина, само за да имат ниска цена.

 

Евтина, достъпна и полезна мазнина. Откриването на такава е задачата, която си поставя екип от белгийски учени, имащ за цел да изолира масла, които хем да са по джоба на средния потребител, хем да не застрашават здравето на хората. С особена умисъл за децата, които са най-податливи към шарените опаковки на евтините сладкиши и соленки за хрупкане, екипът на Дайлан Соса успява да изолира мазнина от буболечки.

 

Какво представлява маслото от ларви. Принципът на направа е лесен в лабораторни условия. Първо ларвите на насекоми се накисват във вода за ден. След това цялата смес се вкарва в голям блендер и се пюрира хубаво. Получената „боза“ се прехвърля в уред, подобен на центрофугите за кръв и се върти на бързи обороти докато се получи суспензия, при която мазнината се отделя от течността. След това маслото се огребва.

 

За какво е полезни маслото от насекоми? В него НЕ се съдържат вредни и нискокачествени мазнини. Напротив – то е богато на полезен протеин, съдържа фибри и минерали. Това е здравословна хранителна добавка, която подпомага растежа на младия организъм и заздравява костите и ставите. Освен това не съдържа лактоза, така че може да се консумира и от хора с млечна непоносимост. По-нискокалорично е, а отглеждането на насекоми и производството на мазнината изисква по-малко ресурс, затова цената на продукта е по-ниска от тази на млечните еквиваленти. Остатъчните шлаки пък са идеална тор за растителни храни, затова процесът може да бъде затворен.

 

За какво се използва мазнината от буболечки? След направата на самото масло експертите решили да го впрегнат в различни рецепти от сладкарската индустрия. Оказало се обаче, че мазнините в шоколади, бисквити и торти могат да бъдат само частично заменени с масло от ларви, защото специфичният му вкус дразни, когато се прекали с количеството. До 30% от добавените масла могат да бъдат буболечкови, но след това опиталите иновативните продукти споделят, че по-скоро вкусът им е неприятен. Ето защо новото откритие все пак не може да реши напълно проблема с отказа на света от вредните масла.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Мазнините, които задължително трябва да погълнем

Колко мазнини се ядат на ден и какви са видовете полезни мазнини?   виж още »

Насекоми ще заменят свинското и телешкото в храните

Брашна от буболечки ще доставят на човека фибри и аминокиселини във вкусни ястия на бъдещето.   виж още »

Финландци произвеждат високопротеинов хляб с насекоми

Хляб с щурци радва потребителите с полезен протеинов заряд. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта