Регистрация

Мазнините, които задължително трябва да погълнем

24 Feb 2021   /   nina123   /   Видяна: 1487
Мазнините, които задължително трябва да погълнем

Колко мазнини се ядат на ден и какви са видовете полезни мазнини?

 

Здравословното и природосъобразно хранене изисква разнообразие - както във вида на продуктите, така и в групите хранителни вещества, които съдържат. Храната се дели основно на три части - мазнини, протеини и въглехидрати. Тялото трябва да получава от всички тях, за да функционира правилно, но видът и източникът, от който влизат в организма, също е от значение. Здравословната диета изисква прием на калории между 1500 и 2100 в зависимост от пол, възраст, тегло, активност, здраве, мускулна маса и още куп критерии. Базисно е прието, че една жена трябва да поглъща средно 1800 калории, а здрав мъж на средна възраст със средно телосложение - около 2000 калории. Предвид, че 1 грам белтъчини и въглехидрати имат в себе си по 4 калории, а 1 грам мазнини съдържа 9 калории, всеки може сравнително лесно да изчисли дневния си прием на енергия.

 

Колко мазнини трябва да има в диетата? Независимо дали сте на прочистваща, отслабваща, трупаща килограми или лечебна диета, количеството мазнини трябва да е носител на около 15 до 20% от общия прием на калории, освен ако човек не е на много специфичен и изрично поставен от специалист режим, обяснява нутриционистът на Вита Рама - Слави Славов в интервю на Списание 8*. При по-висок прием на мазнини, те се натрупват в тялото под формата на мастни депа, водещи до покачване на теглото, затлъстяване и редица здравословни проблеми като диабет и сърдечно-съдови болести. Недостигът на мазнини пък пречи на усвояването на полезните вещества от храните, както и нарушава енергийния баланс на тялото. Затова човек трябва да се движи в границите на златната среда.

 

Какви мазнини е добре да се приемат в рамките на здравословното хранене? Според Славов животинските мазнини са тежка и трудоемка работа за тялото, от която зрелият организъм няма нужда. Експертът препоръчва свеждане до минимум на консумацията на месо, риба и млечни продукти. Трябва да се внимава също с приема на течните мазнини - олиа, зехтин и всякакви извлечени масла дори и от растителен произход. Това е концентрация на мазнина, която не сдържа почти никакви дивиденти. Най-добре е да се приемат мазнини от сурови и необработени растителни източници. Това са семената и ядките в натурален вид, маслините, авокадото. Дневната нужда на тялото от мазнини може да бъде задоволена с изяждането на някое от изброените: едно авокадо, 30-тина грама ленено семе, коноп и чиа, 20 средно големи маслини или 60-80 грама ядки, обяснява Славов. Всичко останало идва в ущърб на организма.

 

Още любопитни факти за мазнините и храненето. Съвременните хранителни режими все повече залагат на факта, че растителните мазнини са по-лесно усвояеми и имат по-близък до търсения от тялото състав. Дори и диетата да включва животински продукти, добре е те да бъдат нискомазнинни. Това са белите меса и в малки количества червеното месо. Кето диетите наистина имат ефект за сваляне на килограми, но е доказано, че при тях тялото буквално изнемогва под напора на големите количества мазнини. Често този тип диети водят до здравословни проблеми в бъдеще. Нискомазнинните и обезмаслени млечни продукти пък са прекалено наситени с лактоза, която също не е добър приятел на тялото на порасналия човек. 5-6 грама масло, още по-добре гхи, е достатъчен източник на животинска мазнина за деня.

 

Списание 8, бр. 2 (146), февруари 2021 г.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Тънкости при избора на маслини

Каква е разликата между зелените и черните маслини и защо е важен начинът на обработка и съхранение?   виж още »

Липсата на мазнини в менюто разболява

Нискомазнинна диета не означава да се спрат изцяло мазните продукти. Здравето е застрашено, а кожата се състарява без мазнини.   виж още »

Здравословно пържене с виокоолеиново олио и студено пресовани мазнини

Може ли да се пържи здравословно и как да направим пържените храни по-полезни?   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта