Регистрация

Магейрокофобия – защо ме е страх да готвя?

02 Nov 2021   /   nina123   /   Видяна: 1945
Магейрокофобия – защо ме е страх да готвя?

Какво представлява страхът от готвене, на какво се дължи притеснението от приготвяне на храна и как се лекува?

 

Ако другар ви се оправдае, че изпитва страх от готвене или вие сте човек, който се притеснява до разтреперване от идеята, е трябва да направи ястие, то тук не е мястото за отправяне на подозрения, а за диагностициране. Не причислявайте себе си, нито познатите си със страх от диплене на храна към групата на некадърниците, мързеливците, нехайниците, защото когато се спомене страх от готвене, той си има име – магерокофобия. И е реално психично заболяване, към което никой не е имунизиран.

Какво представлява болестта магейрокофобия? Да – болест е, колкото и страшно да звучи тази диагноза. Това е усещане за паника, когато човек трябва да направи някаква храна. В по-леките си форми тя притеснява само когато се готви по рецепта, а не по наизустени тертипи. Но е възможно постепенно или изведнъж да се превърне в пълна невъзможност да се влезе в кухнята. Има случаи, в които човек дори се страхува да си намаже филия с масло и тук вече може да се стигне до смърт от глад. Няма място за насмешки в подобна ситуация. Необходима е помощ.

Откъде идва магейрокофобия? Случаи на тази паническа атака са описани преди повече от 3000 години, а споменатите реакции на индивида не се променят и до днес в своята основа. Думата произлиза от гръцкия език. Магер е месар или човек, който извършва дейност по приготовления. Фобус е богът на страха, на чието име са наречени страховете на простосмъртните – фобии. Още преди Христа магейрокофобията описва поведение, при което хората са се притеснявали или са бягали панически от идеята да направят храна или да влязат в кухнята. Днес вече е причислена към фобиите, които психологията лекува.

На какво се дължи появата на магейрокофобия? Съвременната психология разглежда болестта като отключване на по-сериозен проблем. Посочват се множество причини, които може да са в основата на паническите атаки. Сред тях са преживени опарвания, порязвания и други неприятни случки в кухнята в детска възраст; изконният страх от остри предмети; страхът от провал, когато следваш правилата (в случая – рецептата); клаустрофобията – кухнята, хладилникът и долапът са тесни затворени пространства; ниското самочувствие и самооценка като част от паниката, че човек не може да покрие със собствени способности и умения очакванията на другите.

Лечение на магейрокофобия. Както повечето психични заболявания и това не може да бъде повлияно без намеса на специалист. Силната воля може да отърси за период от време, тайните могат да скрият истинската причина да не се припарва в кухнята, но рано или късно проблемът повежда след себе си още беди и тогава болният е безпомощен. Ето защо специалистите съветват да се потърси помощ от психолог, който ще намери началото на зараждането на болестта и ще откъсне „пъпната връв“ с психиката на страдащия. Така веднъж завинаги се преодолява страх от влизане в кухнята, паника от готвене или притеснение от провал над печката.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Защо бананите плашат мишките

Мишките се страхуват от банани. Но само мъжките и най-много мъжките девствени мишки.   виж още »

Пет психотрика да накараме детето да се храни

Хитрости и добър тон карат мъниците да ядат повече. виж още »

Психологически методи за надхитряване на глада и апетита

Трикове, с които да намалим порциите и количествата на изядената храна, без да останем гладни. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта