Регистрация

Пет психотрика да накараме детето да се храни

06 Nov 2017   /   nina123   /   Видяна: 3938
Пет психотрика да накараме детето да се храни

Хитрости и добър тон карат мъниците да ядат повече.

Проблемите с децата, отказващи храна, са истински бич за родителите. Понякога мама и татко се чувстват безпомощни да накарат своето невръстениче да вземе дори и залък, а притеснението, което съпътства системната липса на апетит, се увеличава с всеки отказ на детето да се храни. Има обаче няколко хитринки, които можете да приложите, за да накарате злоядото си отроче да сложи нещо в устата.

1. Очертайте времето на храненето. Обяснете, че то е задължително и детето трябва само 3 или 5 минути да яде, а след това ще го оствите на мира и няма да настоявате повече. Много деца възприемат малкото време за хранене като вид спасение, затова вземете часовник, разяснете колко пъти трябва да се извъртят стрелките и започнете да пълните муцунката или да наблюдавате как тя се пълни самостоятелно. Трябва да сте там, за да следите мъника да не се подмотава. Това е първото, което най-вероятно ще му хрумне да направи.

2. Обещайте, че ще направите нещо, което детето силно желае. Разбира се – трябва да спазите обещанието след това. Не е нужно на всяко хранене да купувате ново колело – нещо малко пак ще свърши работа. Този трик е стар като света, но не бива да се използва прекалено често, защото с всяка следваща употреба губи ефективността си.

3. Едно за теб, едно за мен. Тук трябва да се храните сякаш се състезавате. Сложете и за себе си същата храна, за да убедите мъничето си, че това ястие наистина е вкусно. След това започнете да се редувате – хапка за него, хапка за вас. Така детето ще се убеди, че го хранят с вкусни и пълноценни ястия за големи. Ще почувства своята важност и зрялост, а оттам ще се появи отговорността да изпразни чинийката.

4. Намерете любим герой, който се храни. Попай яде спанак, Бъкс Бъни – моркови, Миньоните – банани. Давайте за пример геройчетата така, че детето ви да пожелае да стане един от тях чрез храната. Този трик не винаги действа, но опитайте.

5. Отвличане на вниманието. Тук вие трябва да храните детето си, като предварително сте се погрижили вниманието му да бъде концентрирано върху нещо съвсем различно. Този трик започва да действа от 6-тия месец при бебетата и продължава да е ефективен, само ако родителят е достатъчно креативен в идеите си. Не повтаряйте едно и също действие – веднъж правете сапунени балони, друг път рисувайте или играйте с пластелин. Свиренето и прането са особено успешни.

Споделете с нас в коментарите или на фейсбук страницата на kulinarno.bg как вие занимавате децата си и кои препоръки наистина имат ефект във вашето семейство.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Вкусно и полезно в Деня на детето

С какво да заменим любимите детски храни, за да хареса новото поколение полезните продукти?   виж още »

Магейрокофобия – защо ме е страх да готвя?

Какво представлява страхът от готвене, на какво се дължи притеснението от приготвяне на храна и как се лекува?   виж още »

Позабравените любими сладкиши от детството

Любими детски сладкиши и соцдесерти, които останаха в миналото или все още се появяват на трапезата на българина.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта