Регистрация

Психологически методи за надхитряване на глада и апетита

28 Jul 2017   /   nina123   /   Видяна: 3174
Психологически методи за надхитряване на глада и апетита

Трикове, с които да намалим порциите и количествата на изядената храна, без да останем гладни.

Когато усещаме ситост от изяденото, в нашето тяло сигнал от стомаха постъпва в мозъка, където се преработва и усвоява, а след това и трансформира като ответен сигнал, който се връща обратно в стомаха, предизвиквайки желание храненето да спре и да започне същинската дейност по разграждане и усвояване на изяденото. Това се случва най-рано на 20-тата минута от постъпване на хапка в устата. Така че хората имат достатъчно време да преядат, ако се тъпчат бързо.

Проблемите с преяждането, лакомията и големите порции са психологически, обясняват американски хранителни експерти, като казват, че човек изяжда на едно хранене с 50-70% повече, отколкото реално му е необходимо. Увеличаваме погълнатите количества, защото сме подвластни на мозъчната си алчност. Вместо това zazz.bg  каналът watchthis предлага обратното – ДА НАМАЛИМ НАПОЛОВИНА ПОРЦИИТЕ СИ, КАТО ОСТАНЕМ СИТИ И С ПЪЛЕН СТОМАХ. Това е възможно да се постигне чрез няколко психологически трика. Ето какви са те:

1. Не дръжте храната пред очите си. Колкото повече гледате дадено ястие, толкова по-силно го желаете. Вместо това приберете всичко по шкафове и хладилници, качете висококалоричните храни на най-високите и недостъпни места в кухнята, а на плота или масата за ядене си оставете каничка с вода и една фруктиера. Така всеки път щом огладнеете, увеличавате шанса да хапнете плод, вместо нещо вредно. Освен това ще изпивате повече вода. Помнете, че колкото по-достъпни са храните до ръцете ви, толкова по-сигурно е, че съвсем скоро ще бъдат изядени.

2. Инвестирайте в разноцветна посуда. Това е един от златните съвети на психолога Брайън Уонсинг, свързани с превенция от преяждане. Авторът на редица трудове с тема „как да надхитрим глада“ твърди, че ХОРАТА СИ СЛАГАТ С 18% ПО-МАЛКО КОЛИЧЕСТВО ЯСТИЕ В ЧИНИИ, ЧИИТО ЦВЯТ КОНТРАСТИРА НА ЦВЕТА НА ХРАНАТА. Най-малко са продуктите със син цвят, така че можете да заложите на тази гама.

3. Купете си по-малки по размер чинии. Те ще ви помогнат да си сипете точно толкова, колкото е достатъчно, за да ви наяде. Понякога честото досипване е способно да спре лакомията, а и първото замисляне „дали не изядох достатъчно“ се появява щом видим празна чиния. Психическата нагласа за хранене с очите е, че щом те видят препълнена чиния, която след това е изядена, то значи човек си е хапнал хубаво. А по-малките чинии се препълват по-лесно. Съгласете се, че едно и също количество от ястието изглежда по-малко в по-голяма чиния и повече в по-малка чиния. Така че започнете храненето като напълните малката си чиния и очите.

4. Не оставяйте купата с допълнително близо до себе си. Уонсинг е открил, че хората ядат с до 20% по-малко, ако им се налага да минат през цялата кухня или хол, за да си сипат повторно. Затова когато седнете да се храните, махнете излишните продукти от трапезата, занесете ги далеч и оставете само онова, което сте решили, че трябва да изядете. Странно, но след като имате идея колко далече е всичко останало, няма да го желаете толкова силно, когато приключите с предвидените количества. Обратно – наличието на храна точно пред очите ни кара да се тъпчем.

5. Не яжте пред телевизора или компютъра. Няколко изследвания на тази тема, проведени независимо едно от друго, доказват, че в тази ситуация човек преяжда, без дори да разбере, че го е направил. И вместо да се спре, продължава да се тъпче още и още. Това са условия, в които сме склонни да изядем наведнъж предвидените калории за цяло денонощие. Освен това се развива навик за хранене пред екрана. Така след време няма да можем да изгледаме филм или да изиграем игра, без да си донесем купичка с храна. Не си позволявайте да активирате този психосиндром.

6. Нарочете си маса за хранене в дома и яжте само на нея. Нека няма праяка видимост към какъвто и да е екран. Дори си оставяйте телефона, когато сядате да хапвате. Правете го по възможност с други членове на семейството, за да не ви е скучно все пак. Много лесно и бързо човек се настройва, че когато седне да хапва, той има за цел да изяде дадено сипано в чинията си количество и след това да стане от масата, да измие посудата и да се отдаде на почивка. Така се нахранва истински и не преяжда. Пък и после не взима пакетчета с чипсове и хрупотевици, които да го придружават в разговорите, филма, играта, четенето.

7. Хранене на музика. Може и да ви звучи странно, но е доказано, че ритъмът влияе на начина на поглъщане на храна и нейното последващо преработване. Затова можете да си направите компилация с бавна, нежна и ритмична музика с неангажиращи текстове или без текст изобщо. Ето как ще замените телевизора в пътите, в които ви се налага да хапвате сами. Музиката ще ви накара да се храните по-бавно, да дъвчете повече всяка хапка и ще настрои стомаха да посрещне спокойно продуктите, които сте му подбрали. Опитайте и ще се изумите!

ПОДОБНИ СТАТИИ

Преживяването на глада са негативните емоции

Гневът, толерантността и нивото на удоволствие са пряко зависими от усещането за глад.   виж още »

Магейрокофобия – защо ме е страх да готвя?

Какво представлява страхът от готвене, на какво се дължи притеснението от приготвяне на храна и как се лекува?   виж още »

Признаци на хиперфагия и възможно развитие на хранителната болест

Какво представлява болестта хиперфагия и как се лекува или потиска?   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта