Регистрация

Лишаването от сол е опасно

21 Aug 2018   /   nina123   /   Видяна: 2196
Лишаването от сол е опасно

Недостигът на сол в организма води до прекомерно сгъстяване на кръвта и обостря нервите.

 

Прекаляването със сол е тенденция в храненето на модерния човек, която вече взима своите жертви. Не е тайна, че пакетираните и консервирани храни, полуфабрикатите и фаст фууд ястията съдържат повече сол от препоръчителните 5 грама за здрав човек на ден. Само пакет чипс изпълва дневната дажба на човек. Един сандвич, 250 г колбас или голяма консерва боб също съдържат около 5 грама сол. А всяко от тях не е достатъчно, за да нахрани за целия ден. Следователно следващата хапка, влязла в устата ни, вече е вредна.

 

Модерни диети забраняват консумацията на сол. В идеята да се води по-здравословен живот и да се сведе до минимум развитието на сърдечно-съдови заболявания, причинени от прекомерната консумация на сол, някои хора се подлагат на „безсолна диета“, като не осоляват нито едно от ястията си и не хапват храни, които съдържат сол. Оказва се обаче, че за здрав човек това е много вредно, а самоинициативата в поемането на начинанието може драстично да влоши здравословното състояние.

 

Солта се спира само след консултация със специалист, категоричен е гастроентерологът Проф. Виталий Румянцев, цитиран от БГНЕС. Рязкото и цялостно спиране на солта нарушава правилното функциониране на тялото. Въпреки че това е хитър трик за бързо екстремно отслабване, тялото се лишава от редица важни вещества, които се обработват под влиянието на солта. Ако се продължи прекалено дълго с неадекватния режим, може да се появят и трайни последици.

 

Липсата на сол обостря нервите. Ако само за седмица организмът не получава сол, започва да страда нервната система. Солта гарантира естествената проводимост на нервните влакна, гризи се за правилното преминаване на импулсите и за адекватното им „разчитане“. Когато солта не е достатъчна, нервните клетки развиват свръхактивност, а импулсите не текат гладко. Затова се появяват състояния като изнервеност, притеснение, страх. В някои случаи те могат да преминат в развитие на страхова невроза и депресия. Често се съпътстват от нарушения в съня.

 

Недостигът на сол сгъстява кръвта. Това е второ опасно последствие от недобре избраната диета. Кръвта постепенно става по-гъста, което затруднява движението ѝ в кръвоносните съдове. Появяват се изтръпвания на крайници, кръвното налягане се покачва, сърцето работи по-тежко, мозъкът се оросява по-трудно, кислородът не достига адекватно до клетките. В следствие на всичко това се повишава рискът от инфаркт и инсулт, наблюдава се обезцветяване или посиняване на крайниците, а рефлексите се забавят. Умът започва да изневерява – човек се чувтва в постоянно състояние на отпадналост и сънливост, мисли и действа по-бавно и се справя по-трудно с ежедневните си казуси.

 

А сега се замислете дали да преминавате на „безсолната диета“ без да се консултирате с медицинско лице!

ПОДОБНИ СТАТИИ

Полезни храни, които обаче съдържат доста сол

Производителите често пренасищат уж полезните храни с много соли, за да удължат срока на годност или да използват подправката като естествен консерван виж още »

Прекаляваме със солта без да разберем

Отоците в краката, болките в ставите и проблемите с уринирането са само част от вредите, които нанася солта без да знаем, че сме я погълнали.   виж още »

Сензационно: Трябва да си пийваме солено в жегите

Подсолената вода и айрана са перфектната здравословна хидрататция в горещото лято. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта