Регистрация

Сензационно: Трябва да си пийваме солено в жегите

26 Jul 2017   /   nina123   /   Видяна: 2308
Сензационно: Трябва да си пийваме солено в жегите

Подсолената вода и айрана са перфектната здравословна хидрататция в горещото лято.

Сензационно откритие на германски медици, публикувано в редица издания за правилно хранене разкрива, че през лятото тялото ни има особено голяма нужда от приемане на подсолени течности. Проучването, чиито резултати са хит в храненето и диететиката за 2017-а година съветва да намалим общите количества течности, които приемаме на ден, а да увеличим солите, съдържащи се в тях. Така по естествен начин човек ще запзи електролитните процеси на организма, стресиран от горещините. Също ще пощади бъбреците си, ще задържи вода в изнемогващата от дехидратация клетка и ще зареди тялото си с важни минерали, които екстремно го напускат поради обилното потене.

Доскорошните версии на диетолози и хранителни експерти бяха, че солта се задържа в тялото често под формата на целулит и силно натоварва сърцето, очите, бъбреците и вените. Тя се сочеше за основен причинител на инфарктни рискове в жегите, на т.нар. портокалова кожа по седалището и бедрата, на честите подувания и оттоци на крайниците и на разширените вени по караката. Днес обаче модерното хранене се съгласява с нова теория, която ни кара да намалим общото количество изпита вода в летния ден и да дбавим щипка сол или соли в нея.

Прекаленото количество погълната вода е наравно вредно с дехидратацията, твърдят изследователите. Тя се опитва да напусне тялото, като излиза под формата на пот и урина, отмивайки витамините и минералите от плодовете, които сме изяли. А организмът има нужда от тях, особено когато навън е горещо. Освен това бъбреците изнемогват, защото чрез течностите, преминали през тях, те губят и задържани полезни вещества, които усилено влияят на правилната им дейност. Дефицита от тях, комбиниран с наливането на големи количества вода едновременно ги натоварва с непосилна работа и ги лишава от възможността да си я свършат качествено. Ако концентрацията на сол в телесните течности спадне, а границите между нормалната и ниската са плаващи, първо ще отчетете мускулни спазми и проблеми със съня, обясняват американски експерти, цитирани от списание Обекти.

Не позволявайте тялото да остане обезсолено. Това далеч не означава да кусате сол с лъжица. Щипка сол във водата или айряна е достатъчна. Хапването на леко подсолен пресен зеленчук като краставица отново е добро решение. Не е нужно да се спирате на бялата сол – тя е най-вредна и бедна на микроелементи. Вместо това посегнете към нейни алтернативи като калиева сол, хималайска сол, червена сол, черна сол. Ако не обичате водата да има солен вкус, в аптеките се продават обогатители за вода с минерали. Това са разтворими прахчета, които също можете да включите без притеснение (но и без да прекалявате) в дневното си оводняване. Просто ги изсипете в насъщната чаша с вода и разбъркайте.

Колко вода и сол трябва да се поглъща на ден? След ексклузивните данни от немското изследване, Германското общество за здравословно хранене в Бон приема нови стандарти. Според тях едно дете трябва да поема около литър вода на ден, а възрастен човек – не повече от 2 литра, когато е горещо. Количеството соли трябва да е около 3 грама за младия и 5 грама за възрастния индивид. Солта не бива да се приема основно с храна, а с оводняванията между храненията. Те от своя страна трябва да представляват пиене на разбито кисело мляко с вода и сол или поглъщане на вода със соли. В този случай солите се настаняват на правилните си места в организма, без да го натоварват и излагат на рискове. Алтернативен вариант е хапването на подсолена краставица.

ПОДОБНИ СТАТИИ

5 предложения за летни супи

Заменете тежките месни супи и чорбите със запръжка с разновидности на таратора и модерни зеленчукови крем супи. виж още »

Да понижим кръвното в жегите

Пийнете айрянче, вода с лимон и чай на стайна температура, за да не чувате пулса си в ушите и да няма кръвотечение от носа.   виж още »

Хладна вода бори морното време

Вода, с малко по-ниска температура от стайната, тонизира тялото в жегите.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта