Регистрация

Листни зеленчуци предпазват пушачите от рак

04 Nov 2013   /   nina123   /   Видяна: 3506
Листни зеленчуци предпазват пушачите от рак

Марулите, спанакът и зелето пазят здрави белите дробове на пристрастените към тютюна.

Ново откритие даде шанс на пристрастените към един от най-коварните пороци на XXI век – тютюнопушенето да водят една идея по-здравословен начин на живот. Не е тайна, че цигарения дим предразполага туморните клетки към злокачествено развитие, като най-силно поразява хранопровода, белите дробове, кръвта и мозъка. Доказано е, че пушачите развиват три пъти по-често рак в отделни части от тялото за сметка на непристрастените.

След множество опити и наблюдения онколози от Тексас достигнаха до извода, че яденето на салати понижава риска от образуването на злокачествени тумори и е добра профилактична превенция сред  любителите на тютюневите изделия. Изследователите потвърдиха, че само четири пъти седмично хапването на зелени листни зеленчуци в свежо състояние намаля с 1/3 риска от появата на коварната болест. Ако марулите, зелето, спанака и киселеца се хапват по време на едно от основните ястия всеки ден, то превенцията гарантира 50-процентов резултат.

Не е тайна също, че съставките, използвани за обработка на чистия тютюн го правят вреден за тялото и от гледна точка на факта, че действат като изтребители за редица полезни вещества, попаднали чрез храната в организма. Витамин А почти не може да остане в тялото на пушачите, които също често страдат от недостиг на витамини от групата В, аскорбинова киселина (витамин С) и множество минерали, поддържащи младостта на кожата и здравината на костната система и клетките, изграждащи органите.

С една свежа салата те даряват на тялото си множество от компонентите, за които то изнемогва и по този начин поне от части парират вредното влияние на тютюневите изделия, категорични са учените. Наскоро друг екип пък установи, че при желание за отказ от вредния навик много добре се отразява подправката къри (повече информация – вижте ТУК), която убива никотиновия глад, изпитван от мозъка.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Каша от моркови чисти белия дроб

Домашно сладко от моркови прочиства дихателните пътища от фините прахови частици и упоритите замърсявания.   виж още »

Неутрализиране на вредите от пушенето с храна

Дехидратацията, липсата на витамини и високото кръвно налягане, следствие от тютюнопушенето, могат да се регулират чрез правилен хранителен режим. &n виж още »

Пушачи, наблегнете на чая и кафето!

Пристрастените към тютюна могат да водят по-здравосливен живот, като ежедневно пият чай и кафе. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта